ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Ο HPV ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ...



Ο HPV (Human Papilloma Virus, Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ένας DNA ιός που μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους των ανθρώπων όλων των ηλικιών...

Ως σήμερα έχει αναγνωρισθεί μεγάλος αριθμός υποτύπων του ιού, από τους οποίους οι 120 προσβάλλουν τον άνθρωπο και περίπου οι 40 από αυτούς, είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι. Ο ιός εκδηλώνεται στο ανθρώπινο σώμα με τη μορφή των κοινών μυρμηγκιών, των κονδυλωμάτων
ή οξυτενών κονδυλωμάτων καθώς και άλλων προκαρκινικών ή δυσπλαστικών αλλοιώσεων.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη τεκμηριωμένη συσχέτιση του HPV με διάφορους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και αυτός της στοματικής κοιλότητας και του στοματοφάρυγγα. Όπως επισημαίνει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, ο καρκίνος του στόματος και του στοματοφάρυγγα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε αιτιολογική συσχέτιση με την προΰπαρξη διαφόρων υποτύπων του HPV (6,7,11,13,16,32) και κυρίως του υποτύπου HPV-16 με ανάπτυξη καρκίνου, συνηθέστερα στη βάση της γλώσσας και τις αμυγδαλές. Τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές είναι ήπια, όταν οι βλάβες από τον HPV είναι μικρής έκτασης και δεν δημιουργούν πιεστικά ή αποφρακτικά φαινόμενα. Η κλινική εικόνα αποτελείται κυρίως από βλατίδες ή και πλάκες, με ρόδινο ή λευκό χρώμα, και λεία ή ανώμαλη επιφάνεια, χωρίς πόνο.

Η διάγνωση του HPV γίνεται με την τυποποίηση του ιού με HPV DNA TEST, το οποίο μας αποκαλύπτει τον γενότυπο του ιού, καθώς και αν υπάρχει ταυτόχρονη λοίμωξη πολλών τύπων.

«Η λήψη είναι απλή και παρόμοια με το pap τεστ: Με τη βοήθεια ενός εργαλείου ξύνεται η ύποπτη περιοχή και αφαιρούνται κύτταρα του βλεννογόνου μαζί με τον ιό», μας εξηγεί η Δρ. Κ. Λαμπρινοπούλου.

Η θεραπεία μιας HPV λοίμωξης στην στοματική κοιλότητα γίνεται είτε με χειρουργική αφαίρεση σε υποψία εξαλλαγής σε καρκίνο, είτε με κρυοθεραπεία, ή ακόμη και με laser CO2.

Κατόπιν, ο ασθενής παρακολουθείται, αναλόγως αν έπασχε μονό από HPV, κάθε 6 περίπου μήνες. Αν είχε προκύψει εξαλλαγή, τότε το αποτέλεσμα της βιοψίας καθορίζει τις συμπληρωματικές εξετάσεις ή ακόμη και τη συμπληρωματική αγωγή.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα