ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΞΕΦΟΡΤΩΝΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

«Πριν τη κρίση δανεισμού της Ελλάδας οι αλλοδαπές τράπεζες κατείχαν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας 143 δισ. ευρώ. Και πριν το «κούρεμά» τους οι ως άνω τράπεζες κατείχαν πια μόλις 23 δισ. ευρώ! Δηλαδή «πρόλαβαν» και «ξεφορτώθηκαν» ελληνικά ομόλογα ύψους 120 δισ. ευρώ, ώστε το ...
«κούρεμά» τους να γίνει σε βάρος όχι φυσικά των τραπεζών
αλλά των ευρωπαίων –και κυρίως ελλήνων- φορολογουμένων».Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στον Αντέννα για το psi. Ο πρώην υπουργός προσέθεσε συγκεκριμένα ότι:
«Το φθινόπωρο του 2011, και ενόψει της επερχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους (PSI) και του συνακόλουθου «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, υπήρχαν αδιάψευστα στοιχεία ότι, ιδίως μετά τον Μάρτιο του 2010 –δηλαδή όταν κορυφωνόταν πια η κρίση δανεισμού της Ελλάδας- οι αλλοδαπές Τράπεζες «ξεφόρτωναν» ελληνικά ομόλογα όπως μπορούσαν. Έτσι ώστε, όταν έλθει η ώρα του –αναπόφευκτου με την πορεία των πραγμάτων- μεγάλου «κουρέματος» τους, να έχουν όσο το δυνατό μικρότερο κόστος, αφού θα το είχαν μετακυλήσει πια στους ευρωπαίους και, κυρίως, στους Έλληνες φορολογούμενους.
I. Γι’ αυτό το λόγο στις 2 Νοεμβρίου του 2011 υπέβαλα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς το Υπουργείο Οικονομικών. Με την αίτηση αυτή ζητούσα, μεταξύ άλλων, να κατατεθεί και αναλυτικός πίνακας από τον οποίο να προκύπτει πόσα ελληνικά ομόλογα κατείχαν οι τράπεζες της αλλοδαπής κατά τη περίοδο μεταξύ 31/12/2008 ως και 30/9/2011.
II. Στις 7 Δεκεμβρίου 2011 (με αρ. πρωτ. 2/75546/0023) το Υπουργείο Οικονομικών, δια του κ. Φ. Σαχνίδη, ουσιαστικά αρνήθηκε να καταθέσει τα στοιχεία που ζητούσα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ειδικά ως προς το πόσα ομόλογα κατείχαν σ’ αυτή τη χρονική περίοδο οι αλλοδαπές Τράπεζες ο κ. Σαχινίδης τόνιζε: «Από τα στοιχεία που προκύπτουν από το προαναφερόμενο «Σύστημα», η ομαδοποίηση για τις τράπεζες της αλλοδαπής με βάση τη χώρα της προέλευσής τους δεν είναι εφικτή. Οι ξένες τράπεζες που είναι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, διατηρούν λογαριασμούς Άυλων Τίτλων, κυρίως μέσω λογαριασμών πελατείας ελληνικών τραπεζών τις οποίες χρησιμοποιούν ως θεματοφύλακες. Ως εκ τούτο στο «Σύστημα Άυλων Τίτλων» της Τράπεζας της Ελλάδος, τα ομόλογα του ΕΔ των οποίων κάτοχοι είναι ξένες τράπεζες, εμφανίζονται συνολικά στα χαρτοφυλάκια πελατείας Ελληνικών τραπεζών ως «Πελατεία Εξωτερικού» και όχι ξεχωριστά ανά ξένη τράπεζα».
III. Στο σημερινό (18/3/2012) «ΒΗΜΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (σελ. 6), δημοσιεύονται όμως τα στοιχεία που ο κ. Σαχινίδης διατεινόταν ότι δεν ήταν δυνατό να υπάρξουν! Συγκεκριμένα τα στοιχεία αυτά τα έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ανά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες έχουν την έδρα τους οι τράπεζες – κάτοχοι ελληνικών ομολόγων.
Από τα στοιχεία λοιπόν αυτά προκύπτει ότι πριν τη κρίση δανεισμού της Ελλάδας οι αλλοδαπές τράπεζες κατείχαν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας 143 δισ. ευρώ. Και πριν το «κούρεμά» τους οι ως άνω τρά
Keywords
Τυχαία Θέματα