ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:EΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ


Σχετικα με την από 20/9/2012 (Α.Π. 271) επιστολή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος επί της από 11/9/2012 ανακοίνωσής του, ύστερα από την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που είχε υποβάλει, ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Διπλά ευχαριστώ τον κ. Διευθυντή της Τράπεζας
της Ελλάδος για την πρωτοβουλία του: Συγκεκριμένα, και γιατί μπήκε στον κόπο ν’ ασχοληθεί με την ανακοίνωση ενός απλού Βουλευτή –άλλωστε γνωρίζω πόσο βεβαρυμένο είναι, ιδίως κατά την τρέχουσα περίοδο, το πρόγραμμα των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, και πολύ περισσότερο των Διευθυντών της- αλλά και γιατί, με το αυξημένο κύρος των αναλύσεών του, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα συμπεράσματά μου επί της ουσίας, διαφωνώντας σε κάποια σημεία μόνον ως προς τους αριθμούς και αποκλειστικώς με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζω λοιπόν στον κ. Διευθυντή τ’ ακόλουθα:

I. Ευχαριστώ για τη διόρθωση –«δαίμων του «τυπογραφείου» γαρ- κατά την οποία πράγματι, στις 31/12/2009, ο εγχώριος τομέας κατείχε ομόλογα αξίας 55,9 δισ. ευρώ και όχι 56,9 δισ. ευρώ. Πολλώ μάλλον όταν και αυτή η διόρθωση είναι ενισχυτική των επιχειρημάτων μου.

II. Υπενθυμίζω, επιπλέον, στον κ. Διευθυντή τα εξής δύο δεδομένα:

Α. Πρώτον, ότι –όπως σημειώνω ρητώς και στην ανακοίνωσή μου- τα στοιχεία που μου έχει κοινοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι πλήρη. Το ομολογεί άλλωστε και το ίδιο το Υπουργείο στην απάντησή του.

Β. Και, δεύτερον, ότι τα στοιχεία της ανακοίνωσής μου προέρχονται και από άλλες πηγές. Π.χ. από την πηγή της B.I.S.(Bank of International Settlements), όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ Ανάπτυξη» της Κυριακής 18/3/2012. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι πριν τη κρίση δανεισμού της Ελλάδας οι αλλοδαπές τράπεζες κατείχαν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 143 δισ. ευρώ. Και κατά το «κούρεμά» των ομολόγων αυτών οι ως άνω τράπεζες κατείχαν πια μόλις 23 δισ. ευρώ! Δηλαδή «πρόλαβαν» και «ξεφορτώθηκαν» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 120 δισ. ευρώ, ώστε το κούρεμά τους να γίνει όχι φυσικά σε βάρος τους αλλά σε βάρος των ευρωπαίων –και κυρίως ελλήνων- φορολογουμένων. Διερωτώμαι, κατά συνέπεια, ο κ. Διευθυντής αμφισβητεί άραγε τα στοιχεία αυτά; Και αν ναι μπήκε στον κόπο ν’ απαντήσει –όπως συνέβη με την περίπτωση της ανακοίνωσής μου- στο έγκριτο «ΒΗΜΑ Ανάπτυξη» τον Μάρτιο του 2012;

III. Στην ανακοίνωσή μου, κατ’ ακολουθία και των ως άνω στοιχείων, επισημαίνω, verbatim: «Δηλαδή, κατά την ίδια περίοδο που η τότε Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και πρωτίστως ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξόρκιζαν κάθε έννοια αναδιάρθρωσης του χρέους, οι αλλοδαπές τράπεζες «ξεφόρτωναν» τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αγόραζαν οι Ελληνικές Τράπεζες και ιδίως τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία και οι ιδιώτες αποταμιευτές
Keywords
Τυχαία Θέματα