Πρωτόγνωρη φτώχεια στην Ευρώπη

Διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής λαμβάνει το φαινόμενο της φτώχειας στην Ευρώπη της λιτότητας, με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να παραδέχεται ότι...
αντιμετωπίζει "πρωτόγνωρες προκλήσεις", καθώς αναγκάζεται να βοηθά όλο και περισσότερους κατοίκους της γηραιάς ηπείρου. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young, στα 20 εκατ. θα φτάσουν οι άνεργοι στην Ευρωζώνη εντός του '13.

"Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση απ' ό,τι στο
παρελθόν. Η εκτίμησή μας είναι ότι τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για την Ευρώπη", δηλώνει ο Ιβ Ντακόρ, γενικός διευθυντής της ΔΕΕΣ στην εφημερίδα της Δανίας, Politiken.

"Για πρώτη φορά βλέπουμε μια αυξανόμενη πίεση στους Ευρωπαίους, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν γίνει πραγματικά φτωχοί. Δευτερευόντως, οι ευρωπαϊκές χώρες δαπανούν λιγότερα χρήματα για την κοινωνική πρόνοια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης", σημειώνει προσθέτοντας ότι αυτό "δημιουργεί νέες προκλήσεις για τον Ερυθρό Σταυρό".

Αναφέρει επίσης ενδεικτικά ότι ο Ερυθρός Σταυρός στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του, ενώ στην Ισπανία η οργάνωση βοηθά περίπου 300.000 ανθρώπους. "Θα βοηθήσουμε κάποια εθνικά παραρτήματα να αντιμετωπίσουν προβλήματα, το εύρος και την πολυπλοκότητα των οποίων δεν έχουν συνηθίσει: για παράδειγμα, πώς αντιδρά ο Ερυθρός Σταυρός όταν ξεσπούν βίαια επεισόδια;" διερωτάται.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στο ξέσπασμα των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, μαζί με το αίτημα για μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία. Παρόμοιοι παράγοντες ενδέχεται να προκύψουν στην Ευρώπη και να πυροδοτήσουν βία, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ.

Το προσωπικό της ΔΕΕΣ, που έχει εργαστεί σε εμπόλεμες περιοχές, «ίσως να χρειαστεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού στην Ευρώπη», σημειώνει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης. "Πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερη βία εδώ", καταλήγει.

Η μελέτη της Ernst & Young
Την αύξηση του αριθμού των ανέργων στην Ευρωζώνη στα 20 εκατομμύρια εντός του 2013, προβλέπει σε μελέτη της η Ernst & Young, ενώ ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την Ελλάδα και την Ισπανία.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Deutsche Welle, στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 ο αριθμός των ανέργων θα υπερβεί τα 20 εκατομμύρια, αριθμός που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ.

Η ανεργία στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος είχε σκαρφαλώσει τον περασμένο Οκτώβριο σε πρωτοφανές ύψος, με τους ανέργους στις 17 χώρες-μέλη της να ανέρχονται τότε στα 18,7 εκατομμύρια άτομα, που αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 11,7%.

Οι ειδικοί της Ernst & Young αναμένουν για το 2013 νέα αύξηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη, εκτίμηση που βασίζουν κυρίως στην κάμψη της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνολική οικονομική επίδοση των χωρών της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,2%, συνοδεύοντας την κάμψη του 0,4% που καταγράφτηκε το 2012. Όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της μελέτης, «έπεται άλλη μία δύσκολη χρονιά για την Ευρωζώνη».

Στο 28% η ανεργία στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία. Σε ό,τι αφορά την πρώτη, η μελέτη προβλέπει νέα μείωση του ΑΕΠ της χώρας έως και 4,3%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2015.

Η ήδη πολύ υψηλή ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να κάνει νέο άλμα ανόδου, φτάνοντας το 2013 στο 28%.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην Ισπανία, όπου οι ειδικοί της Enrst & Young προβλέπουν άνοδο του σχετικού δείκτη στο 27%. Παρά τη μείωση του αριθμού των ανέργων στην Ισπανία με το κλείσιμο του 2012 -για πρώτη φορά μετά το περασμένο καλοκαίρι- οι πολιτικοί της χώρας αιτιολογούν την εν λόγω μείωση, παραπέμποντας στο γεγονός ότι την περίοδο των Χριστουγέννων απασχολούνται παραδοσιακά περισσότεροι εργαζόμενοι εξαιτίας της παροδικής αύξησης των αναγκών στην αγορά εργασίας.

Αντίθετα, καλή είναι η εικόνα στη Γερμανία, παρά την άνοδο κατά 88.000 του αριθμού των ανέργων τον τελευταίο μήνα του 2012.
ofono.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα