Στο χείλος του γκρεμού 170.000 επιχειρήσεις


Αντιμέτωπες με το «λουκέτο» βρίσκονται 170.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 64.000 εμπορικές, στο επόμενο 12μηνο, ενώ 69.000 θέσεις μισθωτής εργασίας εκτιμάται ότι θα χαθούν το πρώτο εξάμηνο του 2013. Ο συνολικός αριθμός των χαμένων θέσεων εργασίας (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί) θα φτάσει στις 195.000 αν επαληθευτεί πως κατεβάζουν ρολά.....
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας των εμποροβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) η εταιρεία ΜARC για
την εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων (μεταποίηση, εμπόριο, υπηρεσίες).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Νίκο Ασημακόπουλο, το 2013 είναι έτος αποκάλυψης για τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας συνολικά.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την απασχόληση για 1 πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα γίνονται 4 απολύσεις ενώ, στην προηγούμενη έρευνα η αναλογία ήταν 1 πρόσληψη προς 7 απολύσεις. Την ίδια στιγμή η μερική απασχόληση αποτελεί πλέον μια γενικευμένη πρακτική, ενώ το 52,4% αντιμετωπίζει πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.
Σύμφωνα εξάλλου με τον εκπρόσωπο της εταιρείας MARC, Θωμά Γεράκη: «Από τις εκλογές μέχρι τώρα σε 240 μέρες έχουμε 240.000 ανέργους, ενώ είναι προς συζήτηση ότι από την πορεία της πολιτικής που ακολουθείται φαίνεται πως αυτό που θα πετύχουμε είναι ότι θα δουλεύουν με μαύρη εργασία, ετεροαπασχόληση ή υποαπασχόληση και με 540 ευρώ οι εργαζόμενοι στη χώρα μας».
Και ενώ συνεχίζεται η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας για τον αριθμό των δόσεων προς Εφορία και Ταμεία, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 25% οι επιχειρήσεις που καθυστερούν τις φορολογικές και ασφαλιστικές πληρωμές τους. Το 33,8% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές και πάνω από το 30% αφορά καθυστερήσεις πληρωμάτων σε ενοίκια, ΟΑΕΕ, τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Ειδικά στον ΟΑΕΕ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 43% (σε αντίθεση με το ΙΚΑ που είναι στο 17,3%). Εξάλλου, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς προς τις εφορίες.
Το 50,9% των επιχειρήσεων θεωρεί πως η κρατική ακρίβεια, δηλαδή οι φόροι, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και το ενεργειακό κόστος, είναι το σοβαρότερο εμπόδιο για περαιτέρω μείωση των τιμών. Το μισθολογικό κόστος θεωρείται εμπόδιο μόνο για το 5% των επιχειρήσεων.
Ενα ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι 80,9% των επιχειρηματιών έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα προσωπικών καταθέσεων για να καλυφθούν ανάγκες των επιχειρήσεων και το 21,5% έχει εκποιήσει προσωπική περιουσία.
Τέλος, το 62,9% έχει αρνητικές προσδοκίες για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το 45,2% δηλώνει ότι δεν θα κάνει καμία επένδυση, ενώ ένα πρόσθετο 41,5% θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων.
energypress.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα