ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ...

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία για την επανεμφάνιση και εξάπλωση «ξεχασμένων» παιδικών μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα, λόγω της μειωμένης εμβολιαστικής κάλυψης στα Eλληνόπουλα...

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντι- εμβολιαστική κουλτούρα που είχε δημιουργηθεί στην χώρα μας μετά την πανδημία του 2009 που εκτός από τη νέα γρίπη «έφερε» και έντονη φοβία ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, έχει πλέον μετατραπεί
σε αντι- εμβολιαστική κουλτούρα λόγω… ανάγκης. Η οικονομική κρίση εκτιμάται ότι έχει συρρικνώσει το ποσοστό των εμβολιασμένων, και συνεπώς προστατευμένων από τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες Ελληνόπουλων.

«Ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και τα εμβόλια σήμερα είναι εξαιρετικά ασφαλή διότι για να χρησιμοποιηθούν εξασφαλίζεται ότι πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί (π.χ. ΕΟΦ, EMA, FDA)» ανέφερε την Τρίτη ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών που διανύουμε αλλά και την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Μηνιγγίτιδας (24 Απριλίου). Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τα σωστά δομημένα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών μπορούν να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί και ενήλικας λαμβάνει το σωστό εμβόλιο, στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή.

«Ξεχασμένες παιδικές αρρώστιες που «εξαφάνισαν» τα εμβόλια

Στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων, τα εμβόλια προστατεύουν τον οργανισμό έναντι των λοιμωδών νοσημάτων, «εκπαιδεύοντας» το ανοσοποιητικό σύστημα στην αναγνώριση και καταστροφή ιών ή βακτηρίων, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Τα στοιχεία που παρέθεσε είναι αποκαλυπτικά: αποτρέπουν περίπου 3, 5 εκατ. θανάτους, γλυτώνουν περίπου 386 εκατομμύρια έτη ζωής ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, και αποτρέπουν αναπηρίες σε 750.000 παιδιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1988 η πολιομυελίτιδα ευθυνόταν για την παράλυση 350.000 ανθρώπων διεθνώς, σε 125 χώρες, ενώ το 2012 είχαμε 223 αρρώστους από 5 χώρες.
Η ερυθρά προκαλούσε εκ γενετής ελλείμματα και νοητική καθυστέρηση σε 20.0002 νεογέννητα.
Η ιλαρά σκοτώνει 450 παιδιά κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο καθώς ένα στα 5 παιδιά δεν έχει κάνει εμβόλιο για ιλαρά.
Τα κυριότερα αίτια θανάτου σε παιδιά κάτω των 5 ετών είναι η διάρροια και η πνευμονία.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ένας από τους χειρότερους «εφιάλτες» της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και του παγκόσμιου γενικού πληθυσμού συνεχίζει να αναδεικνύεται σήμερα η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, γνωστή και ως βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος εκδηλώνεται, συνήθως, αιφνίδια, χωρίς προειδοποιητικά σημεία, σε κατά τα άλλα υγιή άτομα με μη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου και προσβάλλει, κυρίως, βρέφη, νήπια καθώς επίσης εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου της είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος παρέχει προστασία κατά των περισσοτέρων δυνατών βακτηριακών οροομάδων. Μέχρι πρότινος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος της οροομάδας Β (MenB) παρέμενε ανεκπλήρωτη ανάγκη δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα δύσκολος στόχος, καθώς το εξωτερικό περίβλημα του βακτηρίου δεν αναγνωριζόταν καλά από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, κατά τον ειδικό, με το νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκουοροομάδας Β(Bexsero) η κατάσταση αυτή αλλάζει και η επιστημονική κοινότητα έχει στη διάθεσή της ένα ισχυρό «όπλο» στη φαρέτρα της κατά της μηνιγγίτιδας.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα