Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας

Σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα στις αρχές της εβδομάδας θα κριθεί η τύχη και το μέλλον του λεγόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου....

Η ένταση είναι μεγάλη στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης και μαίνεται η ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με το ΣΥΡΙΖΑ να συμμαχεί επί της ουσίας με τους δυο μικρότερους κυβερνητικούς
εταίρους, στηρίζοντας το νομοσχέδιο.

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα αυτή την περίοδο και αναδεικνύει τις αντιθέσεις, ιδεολογικού χαρακτήρα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης που δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή.

Σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή, κανείς εκ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, του Πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί μείζονα πολιτική κρίση.

Η χώρα ακόμα δεν έχει κερδίσει τη μάχη της εξόδου από την κρίση και όλα είναι ρευστά, όπως δείχνουν και οι αριθμοί και τα στοιχεία, παρά το κλίμα ευφορίας -τεχνητό σε πολύ μεγάλο βαθμό- που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα.

Υπό αυτές τις ρευστές συνθήκες, κανείς δεν διακινδυνεύει να τιναχθούν όλα στον αέρα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, παρά τις ιδεολογικές αποστάσεις που υπάρχουν.

Η κάθε πλευρά εκφράζει τον προβληματισμό της και δεν κάνει πίσω και άρα η λύση θα δοθεί στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να προσπαθούν να βρουν το σημείο συμβιβασμού για να μην εκτεθούν.

Από τη μια πλευρά, η ΝΔ δεν δέχεται το νομοσχέδιο υπό την παρούσα μορφή και μιλά για άκρως ικανοποιητικό νομικό οπλοστάσιο και από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι πρέπει να προωθηθούν, χωρίς δεύτερη σκέψη οι προτάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Η γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σκληρή και δεν υπάρχει διάθεση υποχώρησης. Με δεδομένο ότι η ΝΔ οδηγείται στο συνέδριό της, θεωρείται αδύνατον να δεχθεί το νομοσχέδιο, καθώς αποτελεί casus belli για την σκληρή πτέρυγα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προδιέγραψε με τη δήλωσή του, ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης των αρχηγών, ενώ η ΔΗΜΑΡ μεταδίδει ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και όποιος θέλει ας το ψηφίσει.

Για μια ακόμη φορά στήνεται ένα σκηνικό κρίσης, που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι θα φθάσει στα άκρα.

Εξάλλου, όπως έλεγε και κορυφαία κυβερνητική πηγή, δεν πέφτει μια κυβέρνηση από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Το κλίμα όμως επιβαρύνεται συνεχώς και με φράσεις όπως του εκπροσώπου τύπου της ΔΗΜΑΡ του Ανδρέα Παπαδόπουλου «ακούω ότι ένας κύριος Μπαλτάκος έχει διαφωνίες με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και μου είναι παντελώς αδιάφορο».

Ο γ.γ. της κυβέρνησης, ο Τάκης Μπαλτάκος θεωρείται «κόκκινο πανί» και του ασκείται σκληρή κριτική από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ίδιος έχει την πλήρη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ είναι ενδεικτικό πως στην ίδια γραμμή κινείται και ο έτερος στενός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Για τμήμα της ΝΔ, η διαμάχη για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι εξόχως ιδεολογική και γι’ αυτό δίνεται και μεγάλη σημασία και ασκείται σκληρή κριτική.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις σκληρές θέσεις σε αυτά τα ζητήματα, υπερασπίζονται πρόσωπα όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, οι Μπαλτάκος και Λαζαρίδης, αλλά και ο στενός φίλος του Πρωθυπουργού, ο δικηγόρος και πολιτευτής της ΝΔ, Φαήλος Κρανιδιώτης που αρθρογραφεί και σχετικά.

Ιωάννης Μαρτέλλος newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα