Θρύλε των γηπέδων! (videos, photos)...


Ο Ολυμπιακός συμπλήρωσε 89 χρόνια ζωής και το woop.gr τιμά την πλούσια "ερυθρόλευκη" ιστορία!
Δημιουργήθηκε για να αποτελέσει "ανάχωμα" στο...

(τότε) κατεστημένο των Αθηνών, προασπίζοντας αξίες και ιδανικά μιας κοινωνίας εκείνα τα χρόνια με διακριτές τάξεις.Υπήρχε μια μεγάλη μάζα, δίχως φωνή, δίχως τρόπους έκφρασης και διαφυγής από την σκληρή καθημερινότητα μέσα στην οποία
διαβιούσε, αναγκαζόμενη να σκύβει το κεφάλι, δεχόμενη άλλους να άγονται και να φέρονται εξ' ονόματός της.
Αυτή η κοινωνία, είχε ανάγκη εκείνο τον συνδετικό κρίκο, που θα μπορούσε να ενώσει την φωνή της και να καταδείξει με τρόπο εμφατικό ότι μέσα από την πλατιά λαϊκή μάζα μπορούν να αναδυθούν στον "αφρό" όλα εκείνα τα αυθεντικά στοιχεία που υποδουλώνουν παράλληλα το πάθος, την ευγενή άμιλλα, το δίκαιο.

Το καταστατικό ίδρυσης, το σύμβολο και τα χρώματά του

Η ίδρυση ενός συλλόγου που να περιλαμβάνει όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, αποτέλεσε ανάγκη στα μέσα της δεκαετίας του '30 και η προσπάθεια αυτή μετουσιώθηκε στη δημιουργία ενός μεγάλου Συνδέσμου στις 10 Μαρτίου 1925.
Στην ταβέρνα του Μοίρα στον Πειραιά εκείνη την ημέρα "Συνίσταται εν Πειραιεί υπό τον τίτλον “Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς” σωματείον, ούτινος σκοπός είναι η ανάπτυξις της σωματικής αγωγής παρά τη νεολαία και η κατά πάντα φίλαθλον τρόπον εξύψωσις αυτής".
Ο Ολυμπιακός δημιουργήθηκε μέσα από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Το όνομα, το εμπνεύστηκε ο πρώτος αντιπρόεδρος του συλλόγου, Νότης Καμπέρος, έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις και διαφωνίες στις συναντήσεις που είχαν προηγηθεί. Ο Μιχάλης Μανούσκος, πρόσθεσε το "Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς" και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα απ' όλα τα ιδρυτικά μέλη. Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς έμελλε να αλλάξει για τα καλά πλέον τον αθλητικό χάρτη του τόπου.
Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε, ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες. Υπό το πρίσμα αυτό, επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως σύμβολο του ολυμπισμού, με χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Το πρώτο είναι το χρώμα του πάθους και το δεύτερο της αγνότητας και της καθαρότητας.

Τα ιδρυτικά μέλη

Πρώτος ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος. Επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν την ίδρυση του Συνδέσμου, μεταξύ άλλων, ενεργή συμμετοχή είχαν οι Μιχάλης Μανούσκος, βιομήχανος της πόλης, ο Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο Σταύρος Μαραγκουδάκης, διευθυντής του Ταχυδρομείου, ο Νίκος Ανδρόνικος, έμπορος, ο Δημήτρης Σκλιάς, αξιωματικός του Στρατού, ο Νικόλαος Ζαχαρίας, δικηγόρος, ο Αθανάσιος Μέρμηγκας, συμβολαιογράφος, ο Ιωάννης Κεκκές, χρηματομεσίτης και όλη η οικογένεια των Ανδριανόπουλων

Ο Νίκος Γόδας...

Μπορεί αυτό το σωματείο να είναι συνυφασμένο με τους τίτλους και να γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές μέσα από την πληθώρα των τροπαίων που καταφθάνουν στο μεγάλο λιμάνι του Πειραιά, παρ' όλα αυτά σημαίνει πολλά παραπάνω για τους φίλους του.
Η ιστορία του Νίκου Γόδα, αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία του Ολυμπιακού και δείχνει το ιδεολογικό στίγμα του, το οποίο ξεπερνάει Κούπες και διακρίσεις. Ένας άνθρωπος, που στις 19 Νοεμβρίου 1948 και εν μέσω του εμφύλιου σπαραγμού, έδωσε την ζωή του, θέλοντας να προασπίσει μέχρι τέλους τα πιστεύω του και τα ιδανικά του, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο Ολυμπιακός του.
Γράφει ο συμπολεμιστής του, Σταμάτης Σκούρτης, στο βιβλίο του "Ώσπου να ξημερώσει", για την εκτέλεση του Γόδα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, φορώντας τη ριγωτή ερυθρόλευκη: "...ο ήλιος σκάει πίσω απ' τα βουνά και δεν ξέρεις τι είναι πιο κόκκινο, η φανέλλα που φοράει κατάσαρκα ο Νίκος, που οι λευκές λωρίδες της κοκκίνησαν απ' το αίμα ή ο ήλιος; Η οικογένεια του Νίκου Γόδα μού μετέφερε τα λόγια του σε κάποιο απ' τα γράμματά του σε ανύποπτο χρόνο, αφού η εκτέλεση ανακοινωνόταν πάντα στον μελλοθάνατο το τελευταίο βράδυ: "Θέλω να ζήσετε καλά. Πεθαίνω για την πατρίδα και τα ιδανικά μου. Αν κάνετε γιο, να του δώσετε τ' όνομά μου". Κι ο αδελφός του Δημήτρης ονόμασε την κόρη του Νίκη".

... και η τραγωδία της Θύρας 7
Πάμε τώρα στη μεγαλύτερη τραγωδία που συγκλόνισε ποτέ τον ελληνικό αθλητισμό. Εκεί, στα σκαλοπάτια της θρυλικής Θύρας 7, έμελλε να συμβεί το πιο μελανό ιστορικό γεγονός στις 8 Φεβρουαρίου 1981, όταν 21 ψυχές άφησαν την τελευταίας τους πνοή μετά το τέλος του αγώνα με την ΑΕΚ. Οι νεκροί του Ολυμπιακού τιμώνται κάθε χρόνο και τα "αδέλφια" τους είναι πάντα δίπλα τους και έτοιμοι να φωνάξουν "παρών"!
Τα παιδιά αυτά αποτελούν κομμάτι της 88χρονης ιστορίας αυτού του συλλόγου και δεν θα πάψουν ποτέ να βρίσκονται στις καρδιές όλων. Κάθε νέος Ολυμπιακός μαθαίνει από τους παλαιότερους την ιστορία αυτή και ζει από 'κει και πέρα για να σέβεται και να προασπίζει την τιμή και τη μνήμη τους.
Τα ονόματα των φιλάθλων που έχασαν τη ζωή τους: Δημήτρης Αδαμόπουλος (40 ετών), Γεράσιμος Αμίτσης (18), Σπύρος Ανδριώτης (24), Γιάννης Διαλυνάς (20), Γιάννης Κανελλόπουλος (18), Κώστας Καρανικόλας (26), Αντώνης Κουρουπάκης (34), Μιχάλης Κωστόπουλος (21), Σπύρος Λεωνιδάκης (18), Ευστράτιος Λούπος (20), Μιχάλης Μάρκου (27), Βασίλης Μάχας (20), Κώστας Μπίλας (28), Ηλίας Παναγούλης (17), Αναστάσιος Πιτσόλης (30), Κώστας Σκλαβούνης (16), Γιάννης Σπηλιόπουλος (19), Παναγιώτης Τουμανίδης (14), Νίκος Φίλος (19), Χρήστος Χατζηγεωργίου (34) και Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23).
Διαβάστε ΕΔΩ, ολόκληρο το κείμενο
nonews-NEWS
Keywords
Τυχαία Θέματα