Της μίζας το ανάγνωσμα...



Το πάρτι της μίζας και ο χορός των εκατομμυρίων ξεκίνησε, σύμφωνα με την κατάθεση του Αλ. Κάντα, τουλάχιστον από το 1988, ενώ το 1989, επί κυβέρνησης Ζολώτα, έγινε...

με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος η αναβάθμιση των αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης, με γερμανική τεχνολογία.

«Για να ενεργήσω γρήγορα και χωρίς αντιρρήσεις και να ετοιμάσω γρήγορα το σχέδιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο Π. Ευσταθίου μου είχε δώσει τότε το ποσό των 1.000.000 ευρώ με σημερινή ισοτιμία. Το άλλο εκατομμύριο προέρχεται από διάφορα άλλα ποσά που ήταν είτε από προγράμματα του κ. Λιανονιάκου
από το 1988 και μετά, που δεν τα θυμάμαι ακριβώς, είτε από προγράμματα άλλων εκπροσώπων», αναφέρει στη μαραθώνια απολογία του.

Τονίζει ως γεγονός «ενδεικτικό της διακομματικής διαπλοκής» ότι κατά την προμήθεια των αεροπλάνων στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής, όπου ο ίδιος ο Κάντας ήταν παρών, «ο Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Εβερτ υπέρ των F-15». «Αυτό με εξέπληξε», αναφέρει, «διότι και οι δύο ήταν στο ίδιο κόμμα. Μάλιστα, όταν επελέγησαν τα F-16 στους διαδρόμους του ΓΕΕΘΑ κυκλοφορούσε με μία δόση χιούμορ η φράση ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό, γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Εβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15, τα οποία εκπροσωπούσε ο Θωμάς Λιακουνάκος».

Διακομματικό παιχνίδι

Οπως διευκρινίζει στη συνέχεια ο Αλ. Κάντας, «αυτό αναφέρεται για να καταδειχθεί το σύνθετο, το πολύπλοκο και το διακομματικό παιχνίδι στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αφού ηγετικά στελέχη του ίδιου κόμματος πρότειναν διαφορετικά προϊόντα και αντιδικούσαν μεταξύ τους, συμμαχώντας με στελέχη από άλλα κόμματα».

Εκπληκτο άφησε ακόμη και τον Αλ. Κάντα το ότι οι μίζες για τους ρωσικούς πυραύλους ξεπλένονταν μέσω του μηχανισμού των μαύρων ταμείων της Siemens. «Εμεινα με την εντύπωση», λέει για τα «ωφελήματα» που πήρε, «ότι αυτά διακινήθηκαν μέσω τραπεζικού διαύλου και όταν το 2008 ξέσπασε το σκάνδαλο Siemens έμεινα έκπληκτος που αναφερόταν το όνομά μου. Συγκεκριμένα, αναφερόταν ότι από τη MARTHA HOLDINGS του Πρόδρομου Μαυρίδη έλαβα στον προσωπικό μου λογαριασμό στην Dresden Bank το ποσό των 500.000 ευρώ. Ομως τα χρήματα αυτά δεν προέρχονταν από τη Siemens, ούτε ήξερα τον Μαυρίδη και την εταιρεία του, ούτε κανέναν από την εταιρεία του. Τα χρήματα αυτά είναι από το πρόγραμμα KORNET».

Ο Αλ. Κάντας στην κατάθεσή του:

* Αναφέρεται και στον τότε υποδιευθυντή της διεύθυνσης Προγραμμάτων Εξοπλισμών, Λεονταρίτη, που παρέμεινε στη θέση του όσο ήταν υπουργός ο Α. Τσοχατζόπουλος. «Την περίοδο του Τσοχατζόπουλου το όλο σύστημα του ελέγχου των επιτροπών ήταν από τον κ. Λεονταρίτη και τον γενικό διευθυντή Σμπώκο, τον οποίο διαδέχθηκε ο κ. Κολίρης. Ο Σμπώκος και ο Λεονταρίτης ήταν αυτοί που είχαν μεταξύ τους συνεχή και αδιάλειπτη συνεργασία, ακόμα και τις νυχτερινές ώρες».

* Λέει για τον Κωνσταντίνο Δαφέρμο, εκπρόσωπο της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρείας ΚΒΡ, ότι του έδωσε μίζα-μαμούθ για την προώθηση του εξοπλιστικού προγράμματος των αντιαρματικών πυραύλων KORNET, συνολικού κόστους 100.000.000 δολαρίων. Η μίζα αντιστοιχούσε σε 3% του ύψους του προγράμματος, δηλαδή περίπου 3.000.000 ευρώ για να μη δοθεί η δουλειά στην κρατική εξαγωγική εταιρεία ROSOboronexport.

* Περιγράφει πώς το 2002 τον συνάντησε ο Παύλος Νικολαΐδης, πρόεδρος ή αντιπρόεδρος, όπως λέει, μάλλον της ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου για να του ζητήσει μέρος των χρημάτων που του έδωσε ο Δαφέρμος. Οταν ο Κάντας κατέφυγε στη συνέχεια στον Δαφέρμο, εκείνος του είπε «Ασε τον Νικολαΐδη, τον έχω τακτοποιήσει καλά». Σε άλλο σημείο της απολογίας του αναφέρει ότι είχε λάβει προμήθεια από τον Νικολαΐδη για το πρόγραμμα προμήθειας MIRAGE 2000-5.

* Θεωρεί εύλογο πως ο Μιχ. Ματαντός, κατηγορούμενος στα υποβρύχια, «που είχε το σύνολο του προγράμματος, να μοίρασε πολύ περισσότερα λεφτά από τον Ευσταθίου που είχε ένα μέρος. Ο Ματαντός εκπροσωπούσε εταιρείες που για πάρα πολλά χρόνια προμήθευαν το Ναυτικό και υποθέτω ότι θα είχε πρόσβαση στις επιτροπές Ναυτικού».

* Κατονομάζει τον Φάνη Λυγινό, Ελβετό τραπεζίτη που του σύστησε ο Π. Ευσταθίου για να του ανοίξει λογαριασμούς σε τράπεζες, όπως της Γενεύης και Ζυρίχης στους οποίους διοχετεύονταν οι μίζες, τον Σπύρο Μεταξά, δικηγόρο που συνέστησε τις εξωχώριες εταιρείες, αλλά και τον Κομνόπουλο (δεν αναφέρει το μικρό του όνομα) που τον δωροδόκησε για τα EXCOTEC του Πολεμικού Ναυτικού.

* Εμπλέκει και τον Oswald, διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του, ενώ υποδεικνύει, χωρίς να τον κατονομάζει, έναν απόστρατο του Στρατού Ξηράς, ο οποίος εργαζόταν στο γραφείο του Δαφέρμου, και ο οποίος συμμετείχε στις διαδικασίες, όπως είπε, και μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες.
Bάνα Φωτοπούλου
enet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα