Το ελληνικό χρέος στο επίκεντρο του Eurogroup της Δευτέρας

Με ανοιχτό μέχρι στιγμής το θέμα του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), συνέρχεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Eurogroup. Το ελληνικό χρέος βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα συζητήσουν επίσης τα θέματα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης ESM που προβλέπεται να συσταθεί τον Ιούλιο, και τη νέα
συνθήκη για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013.
Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ξεκινήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος. Το βράδυ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους και των δέκα χωρών της ΕΕ, που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, με τους οποίους αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες τους σε επίπεδο 27 χωρών-μελών της ΕΕ (Ecofin) και την Τρίτη.

Το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, οι εκπρόσωποι των ιδιωτών πιστωτών που εκπροσωπεί το IIF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, αποχώρησαν για το Παρίσι, για λόγους που, όπως διαβεβαιώνουν, δεν σχετίζονται με το PSI, αλλά σε από καιρό προγραμματισμένες υποχρεώσεις που δεν έχουν να κάνουν με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, ανέφερε ότι «τα στοιχεία μιας άνευ προηγουμένου εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του χρέους αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά και να αδράξουμε την ευκαιρία για να οριστικοποιήσουμε αυτή την ιστορική συμφωνία και να συμβάλλουμε στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας».

Πιέσεις για επιτόκιο κάτω από 4%

Κατά πληροφορίες, δυσκολίες στις συζητήσεις φέρνει το ύψος του επιτοκίου, βάσει των δυσοίωνων προβλέψεων του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι μετά το PSI+ το δημόσιο χρέους -υπό προϋποθέσεις- θα μειωθεί στο 150% του ΑΕΠ έως το 2020, αντί για 120% που προέβλεπε δύο μήνες πριν.

Η διαφορά σε απόλυτα μεγέθη είναι 60 δισ. ευρώ, γι΄αυτό το Ταμείο πιέζει είτε για μεγαλύτερο «κούρεμα» στην ονομαστική αξία (πάνω από 50%), είτε για πολύ χαμηλό επιτόκιο στα νέα ομόλογα (ξεκινούσε από 2% και έφτανε το 3% το πολύ), είτε τα κράτη της Ευρωζώνης να δώσουν περισσότερα χρήματα από τα 130 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας.

Παράγοντες προσκείμενοι στην πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι έως χθες το μεσημέρι συζητείτο πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο, το οποίο θα άρχιζε από 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%. Προέκυπτε, δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος.
Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, υπήρξε αντίδραση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ο
Keywords
Τυχαία Θέματα