Το οικονομικό και εργασιακό... Νταχάου επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις

Η «κόλαση» συνεχίζει να είναι… εδώ για τους Έλληνες που δεν προλαβαίνουν τη «χιονοστιβάδα» των φόρων και τις πολιτικές άγριας λιτότητας των 13,2 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το 2013-2016. Το 2013 θα είναι οικονομικό και κοινωνικό Νταχάου με μέτρα που θα φτάσουν το 9,5 δισ. Ενώ πλέον συζητάνε για τα νέα μέτρα που χρειάζονται για τη διετία 2015-16.

Από τον πρώτο μήνα του έτους διαπιστώθηκαν σημάδια δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω της μεγάλης υστέρησης των εσόδων. Αλλά και παρά το πλεόνασμα που πανηγυρίζει
η κυβέρνηση, 398 εκατ. ευρώ που παρουσίασε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της άγριας περικοπής μισθών, συντάξεων και επιχορηγήσεων ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον είχαμε άγρια περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ενώ από την πρόβλεψη για 311 εκατ. επιστροφές φόρων πέτυχαν μόνο 40 εκατ.

Επομένως τα πλεονάσματα είναι λογιστικές απεικονίσεις την ώρα που το κράτος αφαιρεί χρήματα από την πραγματική οικονομία.

Διότι όλο το πρόγραμμα είναι βασισμένο πάνω στους λάθος “πολλαπλασιαστές” όπως άλλωστε παραδέχεται και το ίδιο του ΔΝΤ. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι το "λάθος" στον περιβόητο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από την αρχική εκτίμηση.

Στον αέρα η δόση του Μαρτίου

Η ψήφιση του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου αποτελεί μεν προαπαιτούμενο για τη δόση του Φεβρουαρίου (2,4 δισ. ευρώ), όμως για την αποδέσμευση της δόσης του Μαρτίου θα απαιτηθούν η παρουσίαση του προγράμματος απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, θα πρέπει να απομακρυνθούν με διαθεσιμότητα, 25.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων 6.250 ώς το τέλος Μαρτίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπορεί να διαψεύδει ότι πρόκειται για απολύσεις όπως έκανε και με το email του ΔΝΤ για τα εργασιακά που τελικά ψηφίστηκαν παρά τις διαψεύσεις.

Το θέμα θα μπει εκβιαστικά από την τρόικα, καθώς αναμένεται να βγάλει τις κίτρινες κάρτες για τους αργούς ρυθμούς εκ μέρους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Θα ζήσουμε πάλι το θρίλερ των ψηφοφοριών, αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο που το αργότερο έως τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου θα εγκριθεί από τη βουλή.

Και ενώ αναμένονται, αρχές Μαρτίου οι επικεφαλής της τρόικας, την τελευταία εβδομάδα του μήνα στην Αθήνα θα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια για την έναρξη της πρώτης τριμηνιαίας αξιολόγησης του έτους, η οποία θα οδηγήσει στη δόση των 6 δισ. ευρώ του β' τριμήνου. Δεν τελειώνει εδώ ο Γολγοθάς για την κυβέρνηση καθώς αναμένεται προς το τέλος του Μαΐου και το νέο φορολογικό για τα ακίνητα και τότε πιθανότατα θα υπάρξει και η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ.

Ένα νέο υφεσιακό τσουνάμι αναμένεται να σαρώσει κάθε ελπίδα για ανάπτυξη και παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστούν οι φόροι στα ακίνητα περισσότερο δίκαιοι ενδεικτικό της φοροεπιδρομής που έρχεται, κυρίως εναντίον των ιδιοκτητών ακινήτων η πραγματικότητα είναι ότι ο συνολικός λογαριασμός από τη φορολογία κατοχής ακινήτων θα ανέρχεται ετησίως στα 3,2 δισ. ευρώ, ωστόσο, φέτος ο λογαριασμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πιο συγκεκριμένα φέτος το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για την κατοχή των ακινήτων τους ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 4,5 δισ. ευρώ.

Αντιμέτωποι με νέες μειώσεις μισθών θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Η τυπική λήξη της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης θα επιφέρει μείωση των μισθών κατά 10% λόγω περικοπής του επιδόματος γάμου, ενώ οι πιέσεις της τρόικας να καταργηθούν οι τριετίες , που σήμερα διατηρούνται "παγωμένες", απειλούν με νέες μειώσεις σχεδόν το σύνολο των μισθωτών.

Το τέλος των κλαδικών συμβάσεων, οι νέες απαιτήσεις της τρόικας για κατώτατο μισθό και ωριμάνσεις, αλλά και οι αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου βάζουν φωτιά στα εργασιακά που επανέρχονται στην επικαιρότητα.

Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας ο πρωθυπουργός διαβάζει τις εισηγήσεις που βρίσκονται στο γραφείο του.
Δυο Υπουργοί πρέπει να θεωρούνται ήδη «καμένοι» από τους κυβερνητικούς εταίρους, στη μαύρη λίστα της ΔΗΜΑΡ μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου μπήκε και ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η πρώτη εισήγηση είναι ο ανασχηματισμός. Έχει συζητηθεί και έχει συμφωνηθεί μεταξύ των αρχηγών αυτός να γίνει μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις με την τρόικα καθώς ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να θέσει ζήτημα «αναποτελεσματικών φόρων», όπως ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση ή το θέμα των δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Υπάρχει η εκτίμηση από πολλούς συνομιλητές του Πρωθυπουργού ότι η κατάσταση στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία θα επιδεινωθεί μετά τον Μάρτιο και επομένως θα πρέπει να βρεθεί ένα «παράθυρο» για εκλογικό αιφνιδιασμό.
Το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων που ουσιαστικά θα επιβεβαίωνε την αποτυχία της κυβέρνησης και του προγράμματος είναι ο μόνιμος εφιάλτης που θα καθορίσει και τις εξελίξεις.

Νίκος Παναγιωτόπουλος new post
Keywords
Τυχαία Θέματα