Τόμσεν: Σημαντικός σταθμός η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές


ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΝΤ

Ικανοποίηση επικρατεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την κίνηση της Ελλάδας να βγει στις αγορές μετά τον αποκλεισμό της χώρας επί τέσσερα χρόνια. Είναι ένας σημαντικός σταθμός για την... Ελλάδα, καθώς ήταν ένας από
τους οικονομικούς στόχους του προγράμματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Μία σημαντική εξέλιξη που θα βοηθήσει στη μερική κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Την ίδια στιγμή, συστήνουν την αδιάλειπτη υλοποίηση του Ελληνικού Προγράμματος για να μην εκτροχιαστεί η θετική πορεία της χώρας προς τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης.

Ο επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα, Πολ Τομσεν καλωσόρισε με επίσημη δήλωση την έξοδο και τόνισε ότι η επιστροφή της αγορές «ήταν ένας οικονομικός στόχος του Ελληνικού Προγράμματος».

Ο κ. Τόμσεν πρόσθεσε ότι είναι ενας σημαντικός σταθμός για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι αποτελεί δείγμα της επιτυχίας του Προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το Ταμείο αποδέχεται ότι η χώρα εισήλθε σε ικανοποιητική πορεία και θεωρεί ότι το πλεόνασμα είναι πλέον υπαρκτό, αλλά προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες. Το ΔΝΤ αποδέχεται για το 2013 πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1,5 του ΑΕΠ, μία ικανοποιητική εξέλιξη, όπως τονίστηκε από ενημερωμένη πηγή.

Στην έκθεση του ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο (Fiscal Monitor Report) αναφέρεται επίσημα πλέον το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας. Σύμφωνα με την έκθεση προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και για το 2014. Στη συνέχεια, θα αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση και τους πίνακες που περιλαμβάνει, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε το 2013 στο 5,8% του ΑΕΠ και ήταν το υψηλότερο μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, εάν είχε ληφθεί υπόψη η ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε», το Ταμείο θα προσφέρει μία ανάσα στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει περαιτέρω τις υποσχέσεις που έδωσε και η επόμενη επιθεώρηση, που κανονικά θα πρέπει να γίνει στο τέλος Ιουνίου, θα καθυστερήσει. «Την αναμένουμε μετά το καλοκαίρι», τονίστηκε στο «Ε». Στο διάστημα αυτό θα συνεχίζεται ο έλεγχος από τα μέλη της τεχνικής επιτροπής διότι η Τρόικα δεν θα επιτρέψει να χαθεί το «μομέντουμ», που θεωρούν ότι υπάρχει λόγω κάποιων θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία.

ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα