Τσικνοπέμπτη με την τρόικα


ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ

Σε αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα αλλά κυρίως στην ουσία των κοινοτικών αποφάσεων για την οριστική διάσωση της Ελλάδας οδήγησαν οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά ότι «δεν ζητούμε περισσότερα χρήματα».Το μήνυμα αυτό έφτασε άμεσα στις Βρυξέλλες, οι οποίες, σε συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές, έκριναν ότι θα πρέπει να τροποποιήσουν την ατζέντα,
αποσαφηνίζοντας ότι προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να δρομολογηθούν οι συνδυασμένες λύσεις-ανάσα για την Ελλάδα.
Οταν κλείσει η αξιολόγηση θα ακολουθήσει η επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος παραπέμπονται για τον Ιούλιο-Αύγουστο. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και την απροθυμία της κυβέρνησης να ζητήσει νέο πρόγραμμα, η Ευρωζώνη κάνει πλέον πίσω, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για τη χρηματοδότηση του προγράμματος για το καλοκαίρι, υπενθυμίζοντας όμως στην Αθήνα ότι τον Αύγουστο λήγουν μια σειρά από ομόλογα που θα πρέπει να αποπληρωθούν.

Μεικτή λύση
Πάντως, πηγές της Ευρωζώνης που συμμετείχαν αυτή την εβδομάδα στις συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες δήλωναν στο «Εθνος» ότι «εξακολουθούμε να διερευνούμε το μείγμα της λύσης για την Ελλάδα, με ισχυρό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συνδυασμένη λύση που να επικεντρώνεται στη θέσπιση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Το ύψος αυτής της γραμμής πίστωσης είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων και μόνο ως ύστατη λύση εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης νέου δανείου, το οποίο η Αθήνα φέρεται να μην προκρίνει ως επιδιωκόμενη λύση. Πάντως, είναι σαφές ότι τo ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινωθεί από το Eurogroup στις 23 Απριλίου θα κρίνει τα πάντα, καθώς εφόσον επιβεβαιωθεί ότι κινείται στα υψηλά επίπεδα που δηλώνει η Αθήνα τότε θα διευκολυνθούν οι κοινοτικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Προς το παρόν όμως οι Βρυξέλλες εκφράζουν επιφυλάξεις αλλά και δυσπιστία για τις φιλόδοξες εκτιμήσεις της Αθήνας, που επιμένει ότι το πλεόνασμα θα κινηθεί πέραν των προσδοκιών, υπενθυμίζοντας ότι κατά το παρελθόν -ακόμη και δύο χρόνια μετά την πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων- υπήρξαν αναθεωρήσεις επί τα χείρω.
ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα