''ΖΟΦΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''

Ζοφερή παρουσιάζουν την εικόνα των φετινών Χριστουγέννων στην Ελλάδα γερμανικά ΜΜΕ, με αφορμή το ζήτημα της αιθαλομίχλης, καθώς και άλλα θέματα...

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του δικτύου n-tv, με τίτλο «Θλιμμένα Χριστούγεννα στην Ελλάδα», η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει
σειρά προβλημάτων: «το δώρο των Χριστουγέννων δεν καταβάλλεται, το αυτοκίνητο ακριβαίνει. Στους φτωχούς θα δίνεται κάποιες μέρες δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος, η οποία προκαλείται από την καύση ξύλων».
Ειδική αναφορά γίνεται στο θέμα της αιθαλομίχλης, με την υπερβολική συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και της λήψης μέτρων από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όσον αφορά στις οικονομικές στενότητες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, το n-tv αναφέρει, επικαλούμενο συνδικάτα, ότι όλο και λιγότερες επιχειρήσεις καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους.
«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου έξι χιλιάδες επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν το επίδομα των Γιορτών. Σε κάποιες από αυτές οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράψουν ότι έλαβαν το επίδομα στο χέρι, χωρίς να το έχουν πάρει», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
Süddeutsche Zeitung: Αισθητές στον αέρα οι επιπτώσεις της κρίσης
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα γίνονται ιδιαίτερα αισθητές και στον ατμοσφαιρικό αέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung , σύμφωνα με το οποίο η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί δραματικά, τουλάχιστον στις μεγαλουπόλεις. Η Süddeutsche Zeitung επικαλείται έρευνα ομάδας επιστημόνων του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια με επικεφαλής τους καθηγητές Κωνσταντίνο Σιούτα και Άριαν Σαφάρι. Τα στοιχεία που συνέλεξαν δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology.
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, οι επιστήμονες είχαν συλλέξει επανειλημμένα δείγματα αέρα το χειμώνα του 2012 αλλά και στην αρχή του φετινού χειμώνα, διαπιστώνοντας κατά την ανάλυση ότι ειδικά η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με το διάστημα πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Διευκρινίζεται ότι αυτά τα στοιχεία, με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων (που αντιστοιχεί περίπου σε 1/30 της διαμέτρου μίας τρίχας), θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, επειδή εισχωρούν βαθιά στους ιστούς των πνευμόνων και μπορούν να προξενήσουν παθήσεις στην καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα.
Ο κ. Σιούτας, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, εξηγεί ότι οι άνθρωποι θέλουν να ζεσταθούν, «παλεύουν με την υψηλή ανεργία και τα αυξανόμενα έξοδα για καύσιμα». Αποτέλεσμα αυτών είναι -σύμφωνα με τον έλληνα καθηγητή- ότι προχωρούν στην καύση χαμηλής ποιότητα υλικών, όπως ξύλου και σκουπιδιών. Ως εκ τούτου, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί από 26 σε 36 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο για αυτά τα στοιχεία.
«Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η συγκέντρωση οργανικών ουσιών στον αέρα έχει αυξηθεί κατά δύο έως πέντε φορές. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και καρκινογόνες ουσίες, όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες» συμπληρώνεται σχετικά.
Πηγή: Deutsche Welle
Keywords
Τυχαία Θέματα