AΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...


Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαγωνισμοί του αίματος, με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) να «τρέχει» αυτήν την εβδομάδα ηλεκτρονικά έναν μειοδοτικό διαγωνισμό για τον έλεγχο του αίματος της εθνικής δεξαμενής και έναν για τη μεταφορά του στις κατά τόπους μονάδες υγείας. Οι αλλαγές στον χάρτη της αιμοδοσίας στη χώρα μας, μετά την κατάργηση των μισών Κέντρων Ελέγχου Αίματος και τη διατήρηση συνολικά... 4 Κέντρων, καθώς και το «σπάσιμο» του μέχρι τώρα ενιαίου διαγωνισμού σε δύο επιμέρους διαγωνισμούς για τον έλεγχο και τη μεταφορά του αίματος, δημιουργούν νέα
δεδομένα στο πεδίο της αιμοδοσίας για το ΕΣΥ αλλά και στη σχετική αγορά.

Η δεξαμενή των περίπου 650.000 μονάδων (ασκών) αίματος θα κατανεμηθεί για έλεγχο σε τέσσερα σημεία της χώρας, σε Αθήνα (ΕΚΕΑ στους Θρακομακεδόνες), Θεσσαλονίκη (ΑΧΕΠΑ), Πάτρα (Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου), Ηράκλειο (Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου). Ο κύριος όγκος του αίματος θα ελέγχεται στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, περί τις 320.00 μονάδες. Στο ΑΧΕΠΑ θα γίνεται συγκέντρωση και μοριακός έλεγχος 230.000 μονάδων, στο νοσοκομείο του Ρίου 50.000 μονάδων αίματος και άλλων τόσων στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σε μείωση του κόστους προσβλέπει το υπουργείο Υγείας
Η ετήσια προϋπολογιζόμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 13, 5 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η ισχύουσα σύμβαση η οποία λήγει τον Αύγουστο κόστιζε 29,1 εκατ. ευρώ τον χρόνο και περιλάμβανε τον έλεγχο αλλά και τη μεταφορά του αίματος. Η νέα σύμβαση θα έχει τετραετή διάρκεια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Υγείας θα έχει και χαμηλότερο κόστος από αυτό που έχει προϋπολογισθεί.
Την εθνική δεξαμενή διεκδικούν μέχρι στιγμής δύο εταιρίες, η Roche και η Safe Blood, οι οποίες είχαν εξ ημισείας τον μοριακό έλεγχο του αίματος την τελευταία πενταετία στη χώρα. Στον τρέχοντα διαγωνισμό θεωρείται βέβαιον ότι θα συμμετάσχουν εκ νέου, αυτό που δεν είναι εύκολα προβλέψιμο κατά τους παράγοντες του χώρου είναι η νέα κατανομή του αίματος. Την τεχνογνωσία την κατέχουν αμφότερες, αλλά πλέον έχουν διαμορφωθεί διαφορετικά τα οικονομικά τους μεγέθη, με τη Roche να έχει ενισχύσει τη θέση της στην εγχώρια αγορά.
Σε ό,τι αφορά δε τον διαγωνισμό της συγκέντρωσης, μεταφοράς και διανομής του αίματος το πεδίο διαμορφώνεται εξαρχής, καθώς μέχρι τώρα όλη αυτή η διαδικασία γινόταν από τις εταιρίες Roche και Safe Blood, ενώ πλέον αναμένεται να μπουν στον διαγωνισμό πολλές εταιρίες του συγκεκριμένου χώρου (logistics). Στο μεγάλο ενδιαφέρον των εταιριών μεταφοράς στηρίζονται και οι αρμόδιοι του υπουργείου εκτιμώντας ότι η συμμετοχή κι ο ανταγωνισμός θα συμπιέσουν το κόστος – θεωρούν ότι η ετήσια προϋπολογισθείσα δαπάνη των 4 εκατ. ευρώ μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ.
Ενιαίος και ο ορολογικός έλεγχος
Με τον τωρινό διαγωνισμό αλλάζει το τοπίο σε ό,τι αφορά και τον ορολογικό έλεγχο του αίματος. Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, από κάθε αιμοδότη μαζί με την μονάδα αίματος συλλέγονται και τρία δείγματα, τα οποία πηγαίνουν στα αντίστοιχα εργαστήρια. Ένα δείγμα προορίζεται για τον ορολογικό έλεγχο διαλογής όπου ελέγχονται για HIV, Ηπατίτιδα Β και C, HTLV και Σύφιλη. Ένα άλλο δείγμα αποστέλλεται στα κεντρικά εργαστήρια για τον μοριακό έλεγχο της Ηπατίτιδας Β και C και για τον ιό HIV, ενώ το τρίτο δείγμα προορίζεται για τον έλεγχο της ομάδας αίματος. Ο ορολογικός έλεγχος ουσιαστικά επιβάρυνε και τα κόστη των Υπηρεσιών και τις αρμοδιότητες τους. Το 40% των Υπηρεσιών αιμοδοσίας ελέγχουν 5 έως 10 μονάδες αίματος την ημέρα.
Πλέον οι 103 Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των ισάριθμων νοσοκομείων του ΕΣΥ αποδεσμεύονται από τον ορολογικό έλεγχο ο οποίος θα γίνεται κεντρικά σε επίπεδο Κέντρων Αίματος. Η δαπάνη του ορολογικού ελέγχου του αίματος έχει προϋπολογισθεί σε 9 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο ορολογικός έλεγχος κοστίζει κάθε χρόνο περίπου 25 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ επιβαρύνοντας σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα