Bloomberg: Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει ακίνητα σε ιστοσελίδες σαν το e-Βay

Με αφορμή τον «πύργο- φάντασμα» της οδού Σμολένσκυ στο Φάληρο που βγάζει στο «σφυρί» το ΤΑΙΠΕΔ ένα δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg αναφέρεται στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, πυροδοτώντας εκ νέου συζητήσεις για το «στοιχειωμένο» κτίσμα, οι οποίες έχουν πάρει διαστάσεις αστικού μύθου...
Ο τίτλος του ξένου δημοσιεύματος «οι Έλληνες πωλούν ακίνητα σε ιστοσελίδες σαν το e-bay, για να αποφύγουν
το φάντασμα του χρέους», αναφέρεται στον «στοιχειωμένο» πύργο της οδού Σμολένσκυ που στις 17 Σεπτεμβρίου θα πωληθεί σε διαδικτυακό διαγωνισμό τύπου e-bay.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκρούσει την κριτική πως δεν κάνει πολλά για να πουλήσει ακίνητη περιουσία, όρος ο οποίος συμπεριλαμβάνεται μέσα στα πακέτα στήριξης που έχει λάβει», σημειώνει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, σημειώνει πως οι αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν φέρει τα έσοδα που απαιτούν οι δανειστές λόγω της γραφειοκρατίας, της έλλειψης ζήτησης και των συχνών καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα η Τρόικα να επισημαίνει πως θα περάσει από «μικροσκόπιο» το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

Αυτό ωστόσο που κριτικάρει το Bloomberg είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι πωλήσεις. «Για περίπου 1.000 κατοικίες, γραφεία και κτίρια τα οποία ανήκουν στο κράτος, οι διαδικτυακοί πλειστηριασμοί θεωρούνται ο καλύτερος τρόπος για να τα μεταβιβάσει το κράτος» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέα Ταπραντζή, ο οποίος αποκαλεί τις ηλεκτρονικές διαδικασίες ως «το ebay για τα ελληνικά ακίνητα».
Το δημοσίευμα κλείνει σχολιάζοντας την πιθανότητα να τοποθετηθεί ένας ξένος μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση του Στέλιου Σταυρίδη. Ωστόσο, το μόνο που ανέφερε ο κ. Ταπραντζής στο Bloomberg, είναι πως το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά οικονομικούς συμβούλους, καθώς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα δεν έχει μόνο «φαντάσματα τα οποία την στοιχειώνουν, αλλά στην καλύτερη περίπτωση είναι νεκρή», καταλήγει.

O πύργος της οδού Σμολένσκυ στο ΦάληροO πύργος ήταν αρχικά κατοικία του Εμμανουήλ Μπενάκη, οποίος τον πούλησε στην οικογένεια Κουρτάλη- μια οικογένεια η οποία είχε πλουτίσει από το εμπόριο. Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του πύργου ο έμπορος υφασμάτων Κυριάκος Κουρτάλης, καταπιεσμένος από τον αυταρχικό πατέρα του, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, φαίνεται πως έχασε τα λογικά του. Μαρτυρίες περιγράφουν πως έβγαινε στο μπαλκόνι και τραγουδούσε σαν τενόρος, μια επιθυμία που του στέρησε ο πατέρας του, αναφέρει εφημερίδα.
Κάποια στιγμή, ο Κουρτάλης έχασε όλη την περιουσία του και ζούσε υπό άθλιες συνθήκες με τους γείτονες του να τον φροντίζουν τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Μετά τον θάνατο του στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο πύργος περιήλθε στο Δημόσιο, λόγω των οφειλών του.

Κάπου εκεί, αρχίζουν οι μεταφυσικές ιστορίες και οι αστικοί μύθοι, καθώς κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι για πολλά χρόνια άκουγαν φωνές οι οποίες έλεγαν «ο πύργος είναι δικός μου!», ενώ άλλες ιστορίες κάνουν λόγο για φαντάσματα στο «σπίτι του μαύρου λύκου», όπως αναφέρεται αλλιώς.
Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ, φαίνεται πως δεν κάμπτεται από μεταφυσικές ιστορίες και αποφάσισε να βάλει πωλητήριο στον ερειπωμένο πύργο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε γίνει στέκι ναρκομανών. Λόγω της εγκατάλειψης στην οποία έχει περιέλθει ο πύργος, η αρχική τιμή εκκίνησης στην δημοπρασία που θα γίνει στις 17 Σεπτεμβρίου, είναι 310.000 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα