E.E. : ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΛΥΣΗ...

Μηδενικές πιθανότητες για πολιτικού τύπου λύση του ελληνικού προβλήματος ρευστότητας σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, δίνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες...
καλούμενοι να προετοιμάσουν τυχόν τέτοιες συναντήσεις.

Συγκεκριμένα αξιωματούχος που μίλησε στο real.gr εξηγεί ότι “είναι πολύ πιθανόν το αίτημα για πενταμερή διάσκεψη να υλοποιηθεί, αλλά
πως θα συζητήσουμε πολιτικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν τεχνοκρατικά δεδομένα”.

Στην συνεδρίαση του euro working group που προηγήθηκε, η κοινή παραδοχή ήταν ότι “οι συζητήσεις με τους θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν έως ότου οι θεσμοί μπορέσουν να κοινοποιήσουν στην ομάδα εργασίας μια αρχική συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού”.

Σε ερώτηση του real.gr πόσο κοντά είμαστε σε αυτή τη συμφωνία ο αξιωματούχος εμφανίστηκε θετικός και είπε χαρακτηριστικά ότι “πιστεύω ακόμα ότι η προθεσμία του eurogroup (1 Απριλίου ) είναι εφικτή”,

Συνεπώς, οι αρχές έχουν 13 μέρες για να τελειώσουν τις συνομιλίες και να αποσπάσουν το πολιτικό ΟΚ της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Τα μέτρα αυτά οφείλουν να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό του 2015, έστω και για έναν πιο πεζό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 0,5% του ΑΕΠ. Ακόμα όμως και έτσι θα απαιτηθούν νέα, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και μάλιστα με εμπροσθοβαρή εφαρμογή πριν από το καλοκαίρι.

Την ίδια όμως ώρα που οι Έλληνες και κοινοτικοί τεχνοκράτες προσπαθούν να αποτρέψουν τα χειρότερα η πολιτική ηγεσία συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα με άκομψες και άκαιρες για τις Βρυξέλλες δηλώσεις και προσωπικές επιθέσεις, ακόμα και στον πρόεδρο του eurogroup, ενώ δεν λείπουν και οι μονομερείς ενέργειες, όπως αυτή περί απειλής κατάθεσης νομοσχεδίων για τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική κρίση.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα των θεσμών και κεντρικός διαπραγματευτής φέρεται να έχει στείλει επιστολή που χαρακτηρίζει ευθέως αυτά τα δύο μονομερείς ενέργειες, άρα και παραβίαση της απόφασης των όρων της παράτασης, όμως ο Γ.Βαρουφάκης έχει δεσμευθεί ήδη ενώπιον του προηγούμενου eurogroup ότι “αν υπάρχει επίπτωση θα την υπερκαλύψει με άλλα μέτρα”.

Παρόμοια αντίθεση για τις 100 δόσεις εξέφρασε και ο Τόμας Βίζερ του EWG μιλώντας σε αυστριακή εφημερίδα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του eurogroup κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, εξήγησε ότι “αν δεν υπάρξει λύση για νέο πρόγραμμα ως τον Ιούλιο τότε θα δούμε καταστάσεις τύπου Κύπρου με κεφαλαιακούς ελέγχους και κλειστές τράπεζες”. Η δήλωση ερμηνεύτηκε στην Αθήνα ως απειλή (ενώ ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ εξηγούσε το προφανές) και οδήγησε σε σχετική απάντηση από την κυβέρνηση.

Το θέατρο όμως έχει αρχίσει και κουράζει τους εταίρους και τους θεσμούς. Η κοινή γνώμη στην Ευρώπη έχει αρχίσει και αλλάζει άποψη για τη συμμετοχή της χώρας στο κοινό νόμισμα. Η ευρωζώνη θα υποστεί ζημιά μετά από ένα grexit. Θα την χτυπήσει ένα τσουνάμι. Όμως μετά το τσουνάμι η Ελλάδα δεν θα στέκεται προειδοποιούν: “ποιος θα βοηθήσει αυτόν που θα έχει θέσει εαυτόν εκτός κοινοτικής αλληλεγγύης;”
Keywords
Τυχαία Θέματα