EΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΓΑΛΛΟΥΣ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε...

Σε ποσοστό μικρότερο του 40% οι Γάλλοι εκτιμούν ότι η χώρα τους έχει κέρδος αποτελώντας κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως μια συντριπτική πλειονότητα επιδοκιμάζει το γεγονός...

ότι η Γαλλία ανήκει στην ευρωζώνη, καταδεικνύουν δύο ξεχωριστές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα, λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση
που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Le Parisien/Aujourd’hui en France το 38% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η Γαλλία κερδίζει με το να αποτελεί κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 27% πιστεύει το αντίθετο, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό δηλώνει ότι τηρεί ουδέτερη στάση (35%).
Μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Le Monde δείχνει ότι το 39% των Γάλλων εκτιμά ότι η συμμετοχή στην ΕΕ είναι κάτι «καλό», το 39% δηλώνει «ούτε καλό ούτε άσχημο» και ένα 22% θεωρεί ότι είναι «κακό».
Παρά τις επικρίσεις τις οποίες δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτικής αντιπαράθεσης, η συμμετοχή της Γαλλίας στην ευρωζώνη γίνεται αποδεκτή από μια συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με τις δύο αυτές δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Le Parisien, το 73% των Γάλλων τάσσεται υπέρ – αν και το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 8% σε σύγκριση με μια προηγούμενη έρευνα που διενήργησε το ίδιο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων (Harris Interactive) το 2012 για λογαριασμό άλλων μέσων ενημέρωσης της Γαλλίας.
Η δημοσκόπηση της Le Monde αποκαλύπτει επίσης ότι το 73% εύχεται «η Γαλλία να παραμείνει στην ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια» ενώ το 27% τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη και την επιστροφή στο γαλλικό νόμισμα, το φράγκο. Μια αρκετά ευρεία πλειονότητα (56% έναντι 46%) συμφωνεί εντούτοις με την ιδέα ότι «γενικά το ευρώ αντιπροσωπεύει περισσότερα μειονεκτήματα σε σχέση με προτερήματα για τη Γαλλία».
Σύμφωνα με την τελευταία αυτή δημοσκόπηση, οι περισσότεροι Γάλλοι νιώθουν «περισσότερο Γάλλοι απ’ ότι Ευρωπαίοι» και τάσσονται υπέρ μιας ενίσχυσης της δυνατότητας λήψης αποφάσεων από τα εθνικά κράτη, ακόμα και σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα