ΑΜΠΑΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΙΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ...

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι υπονομεύει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την αποκατάσταση της ειρήνης...

και προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ μπορεί να προκαλέσουν το ξέσπασμα ενός θρησκευτικού πολέμου.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πριν από την τελετή για την έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα
Υόρκη, ο Αμπάς τόνισε πως η Παλαιστινιακή Αρχή εκτιμά πως δεν δεσμεύεται πλέον από τους όρους της συμφωνίας που υπεγράφη με το Ισραήλ στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Επαναλαμβάνοντας καταγγελίες της Παλαιστινιακής Αρχής των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών, ο Αμπάς επισήμανε πως οι συμφωνίες δεν εφαρμόζονται όσο η κυβέρνηση του Ισραήλ προωθεί τους εποικισμούς Ισραηλινών στην Δυτική Όχθη και αρνείται να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους.

«Όλοι σας γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ υπονομεύει τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα τα τελευταία χρόνια, πολύ πρόσφατα τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι που αποσκοπούσαν στην εύρεση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Παράλληλα επαίνεσε τις προσπάθειες της Γαλλίας για την επανεκκίνηση των παγωμένων ειρηνευτικών συνομιλιών και κάλεσε για σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας για να ενωθούν οι διχασμένες παλαιστινιακές παρατάξεις.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ενότητα της πατρίδας μας και του λαού μας», δήλωσε. «Επιδιώκουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που να λειτουργεί σύμφωνα με το πρόγραμμα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και σκοπεύουμε να διεξαγάγουμε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές».

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής τόνισε πως η χρήση από τις αρχές του Ισραήλ «βάρβαρης βίας» στις συγκρούσεις στο τέμενος μπορεί να «μετατρέψει την σύγκρουση από πολιτική σε θρησκευτική, δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση στην Ιερουσαλήμ και στα υπόλοιπα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Αντιδρώντας στην ομιλία Αμπάς, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε πως η ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου ήταν «γεμάτη ψεύδη και υποκινεί (τον αντισημιτισμό) και την καταστροφή της Μέσης Ανατολής».

«Αναμένουμε και καλούμε την (Παλαιστινιακή) Αρχή με τον ηγέτη της να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και να συναινέσει στην πρόταση του... Ισραήλ προσερχόμενος άμεσα σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ χωρίς προαπαιτούμενα», ανέφερε, προσθέτοντας πως ο Αμπάς «δεν έχει στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας».

Ο Ομπάμα, οι σχέσεις του οποίου με τον Νετανιάχου ήταν μέχρι πρόσφατα ψυχρές, δεν έκανε καμιά αναφορά στο Ισραήλ ή την Παλαιστίνη στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης τη Δευτέρα, κάνοντας μια μάλλον ασυνήθιστη παράλειψη.

Η παλαιστινιακή σημαία κυματίζει στον ΟΗΕ

Νωρίτερα σήμερα η σημαία της Παλαιστίνης –που είναι κράτος μέλος με καθεστώς παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη– υψώθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαιρέτισε την έπαρση της Παλαιστινιακής σημαίας δηλώνοντας : «Αυτή είναι μια μέρα περηφάνιας για όλους τους Παλαιστίνιους ανά τον κόσμο. Αυτή είναι μια μέρα ελπίδας».

Ο Μπαν πρόσθεσε πως η έπαρση της σημαίας «είναι μια υπενθύμιση ότι τα σύμβολα είναι σημαντικά και πως ένα σύμβολο μπορεί να οδηγήσει σε δράση προς την σωστή κατεύθυνση».

Ο Αμπάς δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής έπαρσης της σημαίας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή και πως η 30ή Σεπτεμβρίου θα ανακηρυχθεί η ημέρα του παλαιστινιακού εθνικού συμβόλου.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ νωρίτερα είχε ψηφίσει κατά πλειοψηφία υπέρ της πρότασης που επιτρέπει την έπαρση σημαιών των κρατών μελών με καθεστώς παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη στην έδρα του ΟΗΕ.

Η Παλαιστίνη και το Βατικανό είναι τα μόνα κράτη με αυτή την ιδιότητα στον ΟΗΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα