Αμπατζόγλου: Επικίνδυνα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα



Επικίνδυνα για τη ζωή των ασθενών μπορεί να αποβούν τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) εάν χορηγούνται εκτός φαρμακείου, ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου....

Επεσήμανε δε ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως σε κράτη που υπήρξε απελευθέρωση της αυτοθεραπείας, πέραν των επαγγελματιών υγείας υπήρξαν σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας, γεγονός που οδήγησε σε αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις.
Τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται χρόνια στη θεραπευτική, απευθύνονται
σε ελαφρές παθήσεις, δεν αποζημιώνονται από το Ασφαλιστικό Σύστημα και δεν χρειάζονται απαραίτητα συνταγογράφηση από θεράποντα γιατρό.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Αμπατζόγλου, δεν παύουν να είναι φάρμακα που σε συνδυασμό με άλλες ουσίες μπορεί να δημιουργήσουν παρενέργειες άρα και κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών. Ο τρόπος χορήγησής τους, η δοσολογία, η συχνότητα λήψης και οι αλληλεπιδράσεις τους στη συγχορήγησή τους με άλλα φάρμακα, είναι συνεχώς ζητούμενο προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ασφάλειας των φαρμάκων στους ασθενείς.
«Η φαρμακοεπαγρύπνιση είναι απαραίτητη για τα φάρμακα αυτά, λόγω της εύκολης πρόσβασής τους όταν δεν συνταγογραφούνται και επομένως των τεραστίων προβλημάτων τοξικών αντιδράσεων που μπορεί να επιφέρουν, ιδίως στα παιδιά και στα ηλικιωμένα άτομα».
Στις Η.Π.Α. και στον Καναδά, όπου η αγορά ΜΗΣΥΦΑ είναι απορυθμισμένη, καταγράφονται ετησίως περίπου 15.000 θάνατοι μόνο από δραστικές ουσίες όπως η ασπιρίνη (αναλγητικό-αντιπυρετικό) και η ιβουπροφένη (μη-στεροειδές-αντιφλεγμωνώδες).
«Η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ αποκλειστικά από ανεξάρτητους φαρμακοποιούς είναι το καταλληλότερο μέτρο που εγγυάται την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τη χρήση τους», ανέφερε ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές.
Σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ σε έρευνα που διεξήχθη στη Δανία μεταξύ ανεξάρτητων Φαρμακείων, για λογαριασμό του Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2011, αποκαλύφθηκε, ότι η μεσολάβηση ανεξάρτητου φαρμακοποιού μεταξύ πολίτη και χρήσης ΜΗΣΥΦΑ διέγνωσε και αντιμετώπισε με επιτυχία ένα 21% δυνητικών παρενεργειών και προβλημάτων υγείας που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν προκληθεί από τη χρήση των φαρμάκων αυτών.
Στην Ελλάδα τα ΜΗΣΥΦΑ χορηγούνται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία, στο πρότυπο και άλλων 13 χωρών της Ευρώπης, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, φέρουν ταινία αναγνώρισης όμοια με αυτή των φαρμάκων (κουπόνι πράσινου χρώματος για ΜΗΣΥΦΑ), έτσι ώστε να διευκολύνεται η ιχνηλασιμότητά τους, να αποθαρρύνεται η επιπόλαιη χρήση τους από το κοινό και να διασφαλίζεται η συστημική ενσωμάτωσή τους στη λήψη ιστορικού ασθενούς από τους θεράποντες ιατρούς, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας και καταπολέμησης της πολυφαρμακίας.
Όσο για την άποψη, ότι η απελευθέρωση πωλήσης τους θα επιφέρει μείωση της τιμής τους, ο πρόεδρος του ΠΦΣ τη χαρακτήρισε μύθο, επισημαίνοντας, ότι πρόσφατη διεθνής μελέτη που δημοσίευσε ο Π.Ο.Υ, καταλήγει στο συμπέρασμα πως: «η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ δεν έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τις τιμές τους».
Τα ΜΗΣΥΦΑ είναι σήμερα 1.284 σκευάσματα και το 2012 παρουσίασαν συνολικές πωλήσεις περίπου 145 εκατομ. ευρώ (5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης με μέση λιανική τιμή κατά προσέγγιση 1,70 ευρώ/τεμάχιο, μία από τις οικονομικότερες διεθνώς, όπως είπε ο κ. Δαγρές.
Keywords
Τυχαία Θέματα