Αχμαντινετζάντ: «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε»

Το Ιράν δεν πρόκειται να «επηρεαστεί» από τις νέες πετρελαϊκές και οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τον οποίο επικαλείται στην ιστοσελίδα της η κρατική τηλεόραση.....

«Μια εποχή, το 90% των εμπορίου μας διεξαγόταν με την Ευρώπη, αλλά σήμερα είναι μόλις 10%, και έχουν περάσει τριάντα χρόνια που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αγοράζουν πετρέλαιο
από το Ιράν και δεν έχουν σχέσεις με την κεντρική μας τράπεζα. Ο λαός του Ιράν δεν θα επηρεαστεί», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ σε επίσκεψή του στην Κερμάν, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Παρ’ όλ' αυτά ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη να διαπραγματευτεί» με τους 5+1 (τα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ --ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία - συν τη Γερμανία).
«Αυτοί [η Δύση] λένε ότι το Ιράν αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια (. . .). Γιατί να θέλουμε να αποφύγουμε τις διαπραγματεύσεις; Κάποιος που έχει μια λογική και το δίκιο με το μέρος του δε φοβάται τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Αχμαντινετζάντ, αναφερόμενος έμμεσα στις πρόσφατες δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων που απαιτούσαν η Τεχεράνη να επιστρέψει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Το πώς η Τεχεράνη θα χειριστεί την προσεχή επίσκεψη αντιπροσωπείας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που θα διαρκέσει από την Κυριακή ως την Τρίτη θα δώσει ενδείξεις για την εξέλιξη της διένεξης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που ώθησε τις δυτικές δυνάμεις να επιβάλουν κυρώσεις και αποτελεί αφορμή να διατυπώνονται απειλές ένοπλης σύρραξης στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Ενόψει των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διένεξη έχει οξυνθεί και, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, έχει ανέβει επίπεδο και χαρακτηρίζεται πλέον κρίση.
«Ελπίζω τουλάχιστον τα μέρη να συμφωνήσουν στο πώς να προχωρήσουν στην επίλυση των εκκρεμών θεμάτων, και αυτό περιλαμβάνει και τη στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», ανέφερε ο Όλι Χάινονεν, πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών πυρηνικής ασφαλείας του ΟΗΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα