Αυξάνονται οι αντιδράσεις κατά των μέτρων της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα...

ΑθήναΑντί να περιορίζονται, αυξάνονται οι αντιδράσεις κατά των μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Μετά το ζήτημα του γάλακτος, στο οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει συμβιβασμό, ανοίγουν τώρα νέα μέτωπα με τους φαρμακοποιούς και τους ιδιοκτήτες ταξί...
που επίσης θίγονται από τις διαρθρωτικές αλλαγές του πολυνομοσχεδίου, που έρχεται στο τέλος
της εβδομάδας προς ψήφιση.
Νέα απελευθέρωση για ταξί και φορτηγά στη συμφωνία με την τρόικαΣύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, την ίδια ώρα η πλευρά των δανειστών προειδοποιεί ότι στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης δεν πρόκειται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 10 δισ. ευρώ εάν δεν έχει ψηφισθεί όλο το πακέτο της συμφωνίας.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τους γαλάζιους βουλευτές, προκειμένου να αποφευχθούν «ατυχήματα» στη Βουλή, ενώ για τον πόλεμο του γάλακτος συγκαλούνται εκτάκτως και τα κομματικά όργανα στο ΠΑΣΟΚ.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα απειληθεί στη Βουλή η κυβερνητική σταθερότητα, εν ολίγοις δεν θα υπάρξει μια «ανταρσία» από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι διαφωνούντες δηλώνουν αμετακίνητοι και ζητούν επανεξέταση της ρύθμισης για το γάλα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος επιμένει στην απειλή αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα εάν η διάταξη που θα κληθεί να εγκρίνει η Βουλή παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους φρέσκου γάλακτος στις έντεκα ημέρες.

Ο ίδιος, μάλιστα, ανέλαβε να προωθήσει στην κυβέρνηση εναλλακτική πρόταση των φορέων της αγελαδοτροφίας, οι οποίοι αποδέχονται μια ρύθμιση για φρέσκο γάλα επτά ημερών, με παράλληλη διατήρηση της διάρκειας των πέντε ημερών για το φρέσκο γάλα της εγχώριας παραγωγής. «Οι αγελαδοτρόφοι έκαναν ένα βήμα πίσω... Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα του γάλακτος» διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καλαντζής, δήλωσε ότι είτε θα ψηφίσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα φάρμακα και το γάλα, εάν τον ικανοποιούν, είτε θα παραιτηθεί, εάν θεωρεί ότι δεν καλύπτεται.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αρνητικό σήμα εκπέμπουν και ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τους οποίους θα προσδοκούσε στήριξη η κυβέρνηση για να ισοσκελίσει και τυχόν διαρροές από την πλευρά της πλειοψηφίας.
«Έτσι όπως είναι οι ρυθμίσεις -με βάση και τις υπάρχουσες πληροφορίες- για το γάλα και τα φάρμακα, δεν τις ψηφίζω» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Κράτησε, ωστόσο, επιφυλάξεις για να δει τις τελικές διατυπώσεις, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι μια φόρμουλα συμβιβασμού, την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για την τελική διαμόρφωση της επίμαχης ρύθμισης, δεν μπορεί να κινείται εκτός του πλαισίου συμφωνίας με την τρόικα, ενώ επικαλούνταν και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση - το νομοσχέδιο για τη συμφωνία θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα ψηφισθεί το βράδυ της Κυριακής.
Ταυτόχρονα, τους κραδασμούς που προκαλεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το θέμα του φρέσκου γάλακτος θα επιδιώξει να απορροφήσει έως την Κυριακή και η Χαριλάου Τρικούπη. Σήμερα, Τετάρτη, το μεσημέρι συγκαλείται το Συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, προκειμένου να καταγραφούν οι ενστάσεις των βουλευτών και να προωθηθούν στο αρμόδιο υπουργείο οι όποιες αντιπροτάσεις-βελτιώσεις για τη διάθεση και την τιμή του φρέσκου γάλακτος.

Οι ενστάσεις είναι πολλές, αλλά μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί δημοσίως από τους Νίκο Σηφουνάκη, Θάνο Μωραΐτη και Μιχάλη Κασσή, ο οποίος διαμηνύει, δε, ότι δεν τον απασχολεί το ενδεχόμενο διαγραφής του.
Keywords
Τυχαία Θέματα