Αίγυπτος: Ο μεταβατικός πρωθυπουργός δεν θα θέσει εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα

Η Αίγυπτος δεν πρέπει να θέσει εκτός νόμου την Μουσουλμανική Αδελφότητα ή να την εξοστρακίσει από την πολιτική μετά την ανατροπή από το στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι, υπαναχωρώντας από την προηγούμενη θέση που είχε εκφράσει δημόσια....

Η φαινομενική άμβλυνση της στάσης του Μπεμπλάουι δίνει τροφή στα σενάρια ότι η κυβέρνηση που εγκατέστησε ο στρατός
μπορεί να επιδιώξει μια πολιτική διευθέτηση στην κρίση, ωστόσο συνέπεσε με τη νέα έκκληση των υποστηρικτών του Μόρσι να γίνουν μαζικές διαδηλώσεις.
Ο Μπεμπλάουι είχε δηλώσει την 17η Αυγούστου η Αδελφότητα, η αρχαιότερη και κατά πολλούς η ισλαμιστική οργάνωση της Μέσης Ανατολής με την μεγαλύτερη επιρροή, θα έπρεπε να τεθεί εκτός νόμου και να διαλυθεί, και είχε προσθέσει ότι η μεταβατική κυβέρνηση εξέταζε την ιδέα αυτή.
Όμως σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπεμπλάουι φάνηκε να υπαναχωρεί από τη θέση αυτή, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την οργάνωση και τον πολιτικό της βραχίονα και οι ενέργειες των μελών της είναι εκείνες οι οποίες θα καθορίσουν την τύχη της.
"Το να διαλυθεί το κόμμα ή η οργάνωση δεν είναι λύση και είναι λάθος να λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ, σε καταστάσεις κρίσης", φέρεται να δήλωσε ο Μπεμπλάουι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MENA.
"Είναι καλύτερο για εμάς να παρακολουθούμε την δραστηριότητα των κομμάτων και των οργανώσεων στο πλαίσιο της πολιτικής δράσης, χωρίς να τίθενται εκτός νόμου ή να λειτουργούν εν κρυπτώ", πρόσθεσε ο ίδιος.
Ωστόσο εμφανίστηκε να διαφοροποιεί αισθητά τη στάση του σε δηλώσεις του που δημοσίευσε η εφημερίδα αλ Σόρουκ. Σε αυτές, ο Μπεμπλάουι είπε πως ένα μέρος της αιγυπτιακής κοινωνίας "θεωρεί πως η Αδελφότητα δεν επιθυμεί αληθινά τη συμφιλίωση" και κάλεσε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να "αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα".
Η μεταβατική κυβέρνηση παρουσιάζει την εκστρατεία καταστολής την οποία έχει εξαπολύσει εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων ως μια προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο Μπεμπλάουι επανέλαβε τη θέση ότι οι απλοί Αιγύπτιοι "φοβούνται τη συμφιλίωση με ανθρώπους που κάνουν χρήση βίας".
Η Αδελφότητα δεν έχει αφήνει να διαφανεί καμιά πρόθεση να αρχίσει διάλογο με τους στρατιωτικούς οι οποίες εξεδίωξαν τον Μόρσι.
Η Αδελφότητα, η οποία ιδρύθηκε το 1928, είχε απαγορευθεί από το στρατιωτικό καθεστώς το οποίο κυβερνούσε την Αίγυπτο το 1954. Αν και παρέμενε εκτός νόμου κατά την διάρκεια της 30χρονης κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ στα αιγυπτιακά πολιτικά πράγματα η οργάνωση αυτή είχε εγκαθιδρύσει ένα ευρύ δίκτυο φιλανθρωπίας και εναλλακτικής κοινωνικής υποστήριξης, ενώ πολλοί Αδελφοί Μουσουλμάνοι εκλέγονταν, θέτοντας υποψηφιότητες ως "ανεξάρτητοι", στη βουλή.
Έπειτα από δεκαετίες δράσης στις σκιές και άντλησης υποστήριξης μόνο μέσω φιλανθρωπικών δικτύων και θρησκευτικών κηρυγμάτων, η Αδελφότητα ζήτησε και έλαβε άδεια λειτουργίας ως μη κυβερνητική οργάνωση τον Μάρτιο φέτος, για να ξεπεράσει μια προσφυγή εναντίον της στην δικαιοσύνη. Επίσης έχει ιδρύσει μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, το 2011 έναν πολιτικό βραχίονα, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης. Το κόμμα αυτό κέρδισε και τις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες διεξήχθησαν έκτοτε, περιλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών στις οποίες ο Μόρσι αναδείχθηκε στην εξουσία πριν από ένα χρόνο.
Όμως ο Μόρσι απογοήτευσε μεγάλο μέρος των πολιτών κατά την διάρκεια του ενός έτους της προεδρίας του κι έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις ο στρατός τον ανέτρεψε και τον συνέλαβε την 3η Ιουλίου.
Πάνω από 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 100 στρατιωτικοί και αστυνομικοί, πάντως στην πλειονότητά τους υποστηρικτές της Αδελφότητας και του Μόρσι, έχουν σκοτωθεί στα χειρότερα επεισόδια βίας που έχουν σημειωθεί στην σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου έκτοτε, οι περισσότεροι την 14η Αυγούστου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν μια επιχείρηση για την απομάκρυνση δύο καταυλισμών διαδηλωτών που απαιτούσαν να αποκατασταθεί ο ανατραπείς πρόεδρος στην εξουσία.
Keywords
Τυχαία Θέματα