Ανασφάλιστοι σε εργολαβίες της ΔΕΗ



Αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί σε εργολαβίες της ΔΕΗ είναι όσα καταγγέλλουν ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος», Γ. Αδαμίδης, αλλά και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας (ΕΚΠ), Τ. Τσιλφίδης, μετά το πρωτοφανές περιστατικό, όταν άγνωστοι τοποθέτησαν κάθετα στο οδόστρωμα σκαπτικό μηχάνημα και εμπόδισαν κλιμάκιο ελεγκτών της Επιθεώρησης Εργασίας, του ΙΚΑ, της Τροχαίας και του ΕΚΠ να εισέλθουν σε εργολαβία στο ορυχείο της Μαυροπηγής.....
Βροχή πέφτουν οι καταγγελίες για παρανομίες στις εργολαβίες της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία της Δ. Μακεδονίας Σημειώνεται ότι από τον προϊστάμενο του συγκεκριμένου ορυχείου ζητήθηκε να γνωστοποιηθεί η ταυτότητα του ιδιοκτήτη του σκαπτικού, διαφορετικά, διαμηνύθηκε, το εργοτάξιο θα κλείσει για τρεις ημέρες.
Μόνο στο συγκεκριμένο ορυχείο και μόνο για δύο από τις 8 εργολαβίες οι καταγγελίες αναφέρουν ότι από τους 150 εργαζόμενους, πάνω από 100 δουλεύουν ανασφάλιστοι, ενώ ανάλογες καταγγελίες για ανασφάλιστη εργασία και φορτηγά χωρίς άδειες, υπάρχουν και για τα άλλα ορυχεία, Καρδίας, Αμυνταίου, Νοτίου Πεδίου, Κύριου Πεδίου. Παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει και για τις εργολαβίες στη Μεγαλόπολη.
«Είναι αποκλειστική ευθύνη της ΔΕΗ, η οποία συνάπτει εργολαβίες και μετά δεν ελέγχει αν τηρούνται οι όροι των συμβάσεων. Τα μέτρα έχουν χαλαρώσει σε επικίνδυνο βαθμό. Εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι, φορτηγά πάνε κι έρχονται χωρίς πινακίδες κυκλοφορίες ή άλλα κυκλοφορούν με την ίδια πινακίδα σε 2-3 οχήματα, οδηγοί εργάζονται χωρίς επάρκεια. Η ΔΕΗ είναι υπεύθυνη για όλο το έργο, για τη λειτουργία του ορυχείου και όταν υπογράφει εργολαβίες πρέπει να τις παρακολουθεί στενά. Και όταν αναφερόμαστε στην επιχείρηση, εννοούμε πρωτίστως τη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και δευτερευόντως τη διεύθυνση του ορυχείου Μαυροπηγής», μας είπε ο κ. Αδαμίδης, καταγγέλλοντας ότι προκύπτουν σοβαρές ευθύνες εγκληματικής αμέλειας για τη δημόσια επιχείρηση.
«Αδιανόητο» «Ο εργολάβος εμφανίζει στην αρχή μια λίστα και μετά μπορεί να αλλάζει τα ονόματα, χωρίς κανείς να το πάρει χαμπάρι. Η ΔΕΗ δεν ελέγχει αν αυτή η λίστα τηρείται μέχρι το τέλος της εργολαβίας. Ακόμη και για λόγους ασφάλειας δεν μπορεί μια δημόσια επιχείρηση να μη γνωρίζει ποιος εργάζεται στους χώρους της», ανέφερε. Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την αδιαφορία της ΔΕΗ για την πορεία των εργολαβιών ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας. «Είναι απαράδεκτο να μη γνωρίζει η εταιρεία τι συμβαίνει στο σπίτι της. Θεωρούμε αδιανόητο να μη γνωρίζει αν τηρούνται οι όροι της σύμβασης μιας εργολαβίας», δήλωσε ο κ. Τσιλφίδης. Σημειώνεται ότι στο ορυχείο της Μαυροπηγής υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 8 -ίσως και περισσότερες- εργολαβίες, που απασχολούν συνολικά 400 εργαζόμενους. Για δύο από αυτές, που απασχολούνται σε χωματουργικές εργασίες -καθαρίζουν το χώμα για να αποκαλυφθεί το κάρβουνο- υπάρχουν καταγγελίες για ανασφάλιστους εργαζόμενους. Η πρώτη απασχολεί περίπου 80 άτομα, το 80% των οποίων σύμφωνα με τις καταγγελίες είναι ανασφάλιστοι και η δεύτερη 70 άτομα, το 60% των οποίων φέρεται επίσης ότι είναι ανασφάλιστοι.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΕΗ «Αν χρειαστεί, θα καταγγείλουμε συμβάσεις με εργολαβίες» Στο πρόσφατο παρελθόν η διοίκηση της ΔΕΗ ζητούσε με απόφασή της από τους διευθυντές των μονάδων και ορυχείων τη διασφάλιση και τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, κάτι όμως που φαίνεται πως δεν εφαρμόζεται με ευθύνη και ανοχή των επιβλεπόντων των έργων και της τοπικής ιεραρχίας. Από την πλευρά της ΔΕΗ, η διευθύντρια του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Oλγα Κουρίδου, μιλώντας στο «Εθνος», σημείωσε πως «η ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνει και δεν υποθάλπει την ανασφάλιστη εργασία και την παράνομη κυκλοφορία φορτηγών μέσα στους χώρους της».
«Σύμφωνα με αποφάσεις ανώτατων οργάνων της διοίκησης, έχουμε θεσπίσει μια σειρά από μέτρα που αφορούν τόσο την τήρηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων όσο και των όρων της εργασίας για τις εργολαβίες. Προκειμένου να πληρωθεί μια εργολαβία ζητούμε φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ εφοδιάζουμε με κάρτες όλους τους εργαζομένους και τα φορτηγά. Οποιαδήποτε καταγγελία έρθει σε μας, την εξετάζουμε και αν χρειαστεί καταγγέλλουμε τις συμβάσεις. Είμαστε στη διάθεση της Επιθεώρησης Εργασίας και οποιασδήποτε Αρχής θέλει να κάνει έλεγχο», μας είπε η κ. Κουρίδου.
Keywords
Τυχαία Θέματα