Ανενεργά παραμένουν τα πειθαρχικά συμβούλια

Εξηγήσεις για την καθυστέρηση στη συγκρότηση και λειτουργία των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο κλήθηκε να δώσει στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης....
Όπως προκύπτει από την έγγραφη απάντηση του υπουργού στην ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη και
Γρηγόρη Ψαριανού, η σύσταση των συμβουλίων έπρεπε να έχει προχωρήσει έως τις 14 Ιουνίου του 2012, τρεις δηλαδή μήνες από τη δημοσίευση του νόμου 4057/2012 «Πειθαρχικό δίκαιο δημοσίων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ΝΠΔΔ», με τον κ. Μανιτάκη να διαβεβαιώνει, πάντως, ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνει ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αποστείλει τρεις εγκυκλίους στα υπουργεία, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τα ΝΠΔΔ, προκειμένου να προχωρήσουν στην άμεση σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων, στην κατεύθυνση μάλιστα της σύστασης κοινών πειθαρχικών συμβουλίων για εξοικονόμηση πόρων. Οι τρεις εγκύκλιοι απεστάλησαν διαδοχικά, η πρώτη στις 3 Μαΐου του 2012, η δεύτερη στις 18 Ιουνίου του 2012 και η τρίτη εγκύκλιος στις 5 Σεπτεμβρίου του 2012.

Με την τελευταία, μάλιστα, εγκύκλιο καλούνταν οι αρμόδιοι υπουργοί να αποστείλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εντός πέντε ημερών από την αποστολή της, συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει.

«Η υπηρεσία μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτάχυνση των απαιτούμενων ενεργειών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία το συντομότερο δυνατό» σημειώνει ο κ. Μανιτάκης και διευκρινίζει ότι «η πειθαρχική εξουσία εξακολουθεί κατά τη μεταβατική περίοδο να ασκείται σύμφωνα με το προϊσχύον καθεστώς, προκειμένου να λειτουργεί η Διοίκηση και να μην υφίσταται διοικητικό κενό».

Στο ερώτημα των βουλευτών αν η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη για τη σύντομη εκκαθάριση υποθέσεων επίορκων υπαλλήλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρει ότι με τον Ν. 4057/2012 εισήχθησαν ρυθμίσεις με στόχο τη συντόμευση των προθεσμιών ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας και της έκδοσης πειθαρχικής απόφασης.

Όσο για το αν θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει την ποινή της απόλυσης για σοβαρές υποθέσεις, ο κ. Μανιτάκης επικαλείται την πρόνοια του υπαλληλικού κώδικα, ο οποίος περιλαμβάνει, όπως αναφέρει, ρυθμίσεις που καθιστούν αυστηρότερο το σύστημα των πειθαρχικών ποινών.
Keywords
Τυχαία Θέματα