ΑΝΘΙΖΕΙ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ...

Στην υποστήριξη βιώσιμων συστημάτων Υγείας, διασφάλισης της ποιότητας ζωής των ασθενών και στήριξης της εθνικής οικονομίας, εστιάζει η ιατρική τεχνολογία με πάνω από 500.000 ιατροτεχνολογικά προϊόντα που συμβάλλουν στη διάγνωση...

και θεραπεία της υγείας των ανθρώπων. Κάθε 38 λεπτά κατατίθεται στην Ευρώπη ένας φάκελος ευρεσιτεχνίας ιατροτεχνολογικών προϊόντων και κάθε 3 μήνες ανακαλύπτεται ένα νέο διαγνωστικό μέσο για την ανάσχεση μιας πανδημίας, με την ευρωπαϊκή αγορά Ιατρικής Τεχνολογίας να εκτιμάται στα 100 δισ. ευρώ και να αποτελεί το 28% της παγκόσμιας αγοράς, με πάνω από το 95% των
επιχειρήσεων να είναι μικρομεσαίες.

Όπως ανέφεραν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ενημέρωσης για τα Ιατροτεχνολογικά & Διαγνωστικά Προϊόντα (15 - 21 Ιουνίου), η καινοτομία και η αποτελεσματικότητα της ιατρικής τεχνολογίας, οφείλεται στη στενή συνεργασία κλάδων όπως η βιοχημεία, η μηχανική, η πληροφορική, που δημιουργεί και παράγει έξυπνες και εξατομικευμένες λύσεις υγείας, που βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα, να είναι πιο παραγωγικοί, κοινωνικά ενεργοί και μη εξαρτώμενοι. Επίσης, η Ιατρική Τεχνολογία και η αποτελεσματική χρήση της, συμβάλλει θετικά και στην υποστήριξη βιώσιμων συστημάτων υγείας, μέσω της μείωσης των χρόνων αναμονής, στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και στη μείωση των δαπανών αποφεύγοντας τις περιττές εξετάσεις, ημέρες νοσηλείας και θεραπείες.

Στην Ελλάδα, ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ, «όμως ο κλάδος τα τελευταία 4 χρόνια παρουσιάζει μεγάλη πτώση η οποία οφείλεται στις υπέρογκες οφειλές των Δημόσιων Νοσοκομείων, αλλά και του ιδιωτικού τομέα», ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΣΕΙΒ, προσθέτοντας ότι παρόλα αυτά η εγχώρια βιομηχανία (εμπορική και κατασκευαστική) καταφέρνει να απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζομένους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης.

«Η μη αξιοποίηση της ιατρικής τεχνολογίας οδηγεί σε αύξηση των δαπανών υγείας και σε σπατάλες που υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Υγείας», ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΣΕΙΒ και κάλεσαν την Πολιτεία να στηρίξει, στο μέτρο του δυνατού, την εγχώρια βιομηχανία Ιατρικής Τεχνολογίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα