Αντιδράσεις για την ποινή που επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο της Τυνησίας

'Ενας απ τους δικηγόρους του Τυνήσιου πρώην προέδρου, Ζίν ελ Αμπιντίν μπεν 'Αλι ο οποίος καταδικάστηκε χθες Τετάρτη ερήμην για τον ρόλο του στην καταστολή της λαϊκής εξέγερσης του Ιανουαρίου 2011, χαρακτήρισε σήμερα την επιβληθείσα θανατική ποινή πολιτική απόφαση, χωρίς καμία νομική ισχύ.....

Ο εισαγγελέας του στρατοδικείου του Κεφ στη βορειοδυτική Τυνησία ζήτησε την εσχάτη των ποινών σε βάρος
του Μπεν 'Αλι, για συνέργεια σε δολοφονίες.
Την 14η Ιανουαρίου πέρυσι ο Μπεν 'Αλι κάτω από μεγάλη πίεση λόγω των λαϊκών κινητοποιήσεων κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία.
Η απόφαση του εισαγγελέα του τυνησιακού στρατοδικείου, που ζήτησε την εσχάτη των ποινών κατά του προέδρου Ζίν ελ Αμπιντίν Μπεν 'Αλι για τη δολοφονία διαδηλωτών, είναι μια πολιτική απόφαση, δεν είναι μια δικαιϊκή απόφαση, τόνισε στην έγγραφη ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Ακράμ Αζούρι.

Στερείται κάθε νομικής ισχύος αυτή η απόφαση, υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο Τυνήσιος πρώην πρόεδρος έχει προγενέστερα καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης, που αθροίζονται σε 66 έτη σωφρονιστικού εγκλεισμού. Τώρα, πρώτη φορά απαγγέλθηκε σε βάρος του η θανατική ποινή.
Η δίκη στο Κεφ ξεκίνησε στα τέλη του '11. Εκ των 22 συγκατηγορυμένων του μπεν 'Αλι, κανένας δεν ομολόγησε στο δικαστήριο ότι έδωσε προσωπικά εντολή για τη χρήση πυρών κατά των εξεγερμένων.

'Ολοι τους αναφέρθηκαν, όμως, κάπως αόριστα και πάντως ανώνυμα, σε έναν πυρήνα του κράτους για τα θέματα της ασφάλειας, ο οποίος είχε διάρκεια'. Επίσης, και στην αίθουσα των επιχειρήσεων στο υπουργείο των Εσωτερικών.
Στο εδώλιο, κάθησαν οι πρώην υπουργοί των 'Εσωτερικών Ραφίκ Μπελχάτζ Κάσεμ και 'Αχμεντ Φριαά. Μαζί τους κάθησε στο εδώλιο ο πρώην γενικός διευθυντής της κρατικής ασφάλειας Αντέλ Τιουϊρί και, τέλος, ο αρχηγός των 'ειδικών δυνάμεων', Τζαλέλ Μπουντρίγκα.
Keywords
Τυχαία Θέματα