ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ...

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν επέκριναν με σφοδρότητα την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με την οποία υιοθετεί τη συμφωνία ανάμεσα στην ομάδα 5+1 και την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν...

κρίνοντας ότι αποτελεί επέμβαση στη λειτουργία του ιρανικού στρατού και παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το ΣΑ του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα μια απόφαση με την οποία εγκρίνει τη συμφωνία, βάσει της οποίας θα αρχίσουν
να αίρονται οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και θα εξασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη θα διατηρήσει μια δυνατότητα παραγωγής πυρηνικού καυσίμου, αλλά παραμένει σε ισχύ το εμπάργκο όπλων και το εμπάργκο στην τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση από το Κογκρέσο και από μέρους ορισμένων κρατών της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, αλλά επίσης και από τους Φρουρούς της Επανάστασης και ορισμένους ακόμη Ιρανούς σκληροπυρηνικούς.

«Ορισμένα αποσπάσματα του σχεδίου (απόφασης) παραβιάζουν ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ιδίως για τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν», ανέφερε ο επικεφαλής των Φρουρών, ο Μοχαμέντ Αλί Τζαφαρί, λίγο πριν από την έγκριση της απόφασης στη Νέα Υόρκη.

«Δεν θα την αποδεχθούμε ποτέ», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Οι σκληροπυρηνικοί του Ιράν εκφράζουν ανησυχίες για το ότι η αποδοχή της νέας απόφασης του ΟΗΕ ουσιαστικά θα σηματοδοτούσε την αποδοχή προηγούμενων αποφάσεων για το Ιράν, η ισχύς των οποίων θα τερματιστεί μόλις αρχίσει η άρση των κυρώσεων, ανάμεσα στις οποίες όμως υπάρχουν και αποφάσεις για τα στρατιωτικά προγράμματα της Τεχεράνης.

Η πλευρά αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις βάσει της απόφασης, η οποία εντάσσεται στο σώμα του διεθνούς δικαίου.

«Ακόμη και απλώς κοιτώντας τη συμφωνία, μπορεί κανείς να δει ότι ορισμένες ζωτικής σημασίας κόκκινες γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν τηρήθηκαν», έγραψε ο Χοσεΐν Σαριατμανταρί, ο αρχισυντάκτης της Καϊχάν, μιας εφημερίδας στενά συνδεδεμένης με τον Χαμενεΐ.

«Το Ιράν έλεγε πάντα ότι οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ (που αφορούν τη χώρα) είναι παράνομες, αλλά αποδεχόμενοι τη νέα απόφαση, τις εγκρίνουμε όλες», πρόσθεσε ο Σαριατμανταρί, ο οποίος έχει διοριστεί από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν στον θώκο και θεωρείται γενικά μια από τις ηγετικές μορφές των σκληροπυρηνικών.

Ο Αχμάντ Μπαχσαγιές, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής του κοινοβουλίου, έκρινε από τη δική του πλευρά ότι οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επεκτάθηκαν υπερβολικά στη σφαίρα των δραστηριοτήτων των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Η ομάδα των διαπραγματευτών δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματευθεί για την τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν», τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν Σαγέντ Αμπάς Αραγτσί απέρριψε από τη δική του πλευρά τις ενστάσεις των επικριτών της συμφωνίας και αποκάλεσε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα «επίτευγμα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του Ιράν».

Η νέα απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ «θα απαγορεύει μόνο πυραύλους σχεδιασμένους για να φέρουν πυρηνικές κεφαλές» και «το Ιράν δεν διαθέτει πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών πυραύλων», τόνισε ο Αραγτσί σε συνέντευξή του στο ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

Πρόσθεσε ότι μετά την έγκριση της απόφασης το Ιράν θα εκδώσει μια ανακοίνωση στην οποία θα τονίζει ότι συνεχίζει να «θεωρεί παράνομη την προηγούμενη επιβολή κυρώσεων και περιορισμών».

Μέχρι σήμερα, ο Χαμενεΐ έχει αποφύγει να εκφράσει μια σαφή θέση για τη συμφωνία η οποία συνήφθη στη Βιέννη, αλλά στο κήρυγμά του στις προσευχές του Έιντ το Σάββατο, τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει οποιαδήποτε «κατάχρηση» της συμφωνίας, ούτε να τεθεί σε κίνδυνο «η ασφάλεια και οι αμυντικές δυνατότητες του Ιράν». Κάλεσε επίσης τους Ιρανούς να μείνουν ενωμένοι ενόσω το κείμενο εξετάζεται στην Τεχεράνη για να εξακριβωθεί ότι δεν αντίκειται στα ιρανικά εθνικά συμφέροντα.

Ο Σαριατμανταρί σημείωσε ότι ο Χαμενεΐ «δεν θα ζητούσε να εξεταστεί το κείμενο της συμφωνίας προσεκτικά εάν το είχε εγκρίνει ήδη».

Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, οι δύο βασικοί διαπραγματευτές στη Βιέννη, πρόκειται να ενημερώσουν αύριο το κοινοβούλιο σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή του. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν και τον Χαμενεΐ. Δεν είναι ξεκάθαρο αν πρέπει να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή.

Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στον ΟΗΕ, η Σαμάνθα Πάουερ, εκτίμησε ότι η συμφωνία θα κάνει τον κόσμο «ασφαλέστερο», τόνισε ωστόσο πως «δεν αίρει τη βαθιά μας ανησυχία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από την ιρανική κυβέρνηση ή την αστάθεια που τροφοδοτεί το Ιράν... από την υποστήριξή του σε ενδιάμεσες τρομοκρατικές οργανώσεις ως τις επανειλημμένες απειλές του εναντίον του Ισραήλ και άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειές του στην περιοχή».

Ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ Γολαμαλί Χοσρού απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες και διακρίνοντας ειρωνεία στο γεγονός πως η Ουάσινγκτον προσάπτει όλα αυτά στην Τεχεράνη: «η χώρα που έχει εισβάλει σε δύο κράτη στην περιοχή μας και δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την επέκταση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού δεν βρίσκεται ακριβώς στην καλύτερη θέση για να διατυπώνει τέτοιες κατηγορίες εναντίον της χώρας μου», είπε.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ έκρινε ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές», αφού θα δείξουν αν «το Ιράν έχει τη βούληση να εφαρμόσει επιτυχώς αυτή τη συμφωνία».

Ωστόσο ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια για τη συμφωνία είναι η έγκρισή της από το Κογκρέσο, που θα πρέπει να αποφανθεί μέσα σε 60 ημέρες και όπου η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία εμφανίζεται να εναντιώνεται σε αυτή.

Πάντως για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία υιοθετήθηκε η συμφωνία στέλνει ένα ξεκάθαρο, ισχυρό μήνυμα και αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο για να εξασφαλιστεί πως η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα