Αντίσταση και ανυπακοή «ψηφίζουν» οι Αιγύπτιοι

Οι διαδηλωτές κατά του διατάγματος του προέδρου Μόρσι στην Αίγυπτο εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν την «πρώτη γραμμή»....
Μη στηρίζοντας την επιλογή της οπισθοχώρησης, οι αντίπαλοί του ανακοίνωσαν νέα συγκέντρωση την ερχόμενη Παρασκευή, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στις διαμαρτυρίες.

Ήδη, από τη στιγμή που έγινε γνωστό το περιεχόμενο
του νέου διατάγματος, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατακλύσει το κέντρο του Καΐρου –και συγκεκριμένα την πλατεία Ταχρίρ- ενώ μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες έχουν γίνει και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Μόρσι είπε «ναι» στη μείωση των αρμοδιοτήτων που αφορούν στο πρόσωπό του και αναφέρονται στο νέο του διάταγμα, αρνούμενος, όμως, πεισματικά να προχωρήσει σε οριστική απόσυρσή του.

Σύμφωνα με τις ελευθερίες που θα του παρέχει το διάταγμά του, ο Μόρσι θα καταλήξει να είναι ένας συγκεντρωτικός ηγέτης, κάτι που ούτε περίμεναν ούτε ήθελαν οι Αιγύπτιοι. Αντιθέτως, ύστερα από δεκαετίες με τον Μουμπάρακ στο τιμόνι της χώρας τους, όταν κλήθηκαν να ψηφίσουν στις εκλογές θεώρησαν ότι ήρθε η δική τους ώρα να επιλέξουν τον δημοκρατικό ηγέτη που θα τους βγάλει από το τέλμα. Το πρώτο, κύριο και μέγιστο σφάλμα του Μόρσι, εξαιτίας του οποίου ο λαός της Αιγύπτου αγανάκτησε και τώρα αντιδρά, είναι ο συγκεντρωτισμός που εκείνος επιδεικνύει. Στοιχείο με το οποίο, ουσιαστικά, «άδειασε» την ελευθερία που αισθάνθηκαν να έχουν οι Αιγύπτιοι, πηγαίνοντας στην κάλπη.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην οποία ανήκε ο Μόρσι έως ότου λάβει το προεδρικό χρίσμα διατηρεί «χαμηλό» προφίλ και σκοπός της είναι να μην οξύνει την κατάσταση με την –υπέρ του προέδρου- θέση της.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Μόρσι, το διάταγμα ήταν αναγκαίο για την προστασία των κεκτημένων από την επανάσταση κατά του δικαστικού σώματος, το οποίο διατηρούσε δυνατούς δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι διαδηλωτές, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, μιλούν για διστρέβλωση της επανάστασής τους και «κλοπή» των όσων κατακτήθηκαν.

Αργότερα σήμερα, αναμένεται να συνεδριάση η τοπική Βουλή υπό τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα και η στάση της κυβέρνησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα