Από εβδομάδα επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με επιστολή του κάλεσε τους προέδρους των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ), να δώσουν συνεχεια στον τριμερή κοινωνικό διάλογο που ξεκίνησε τον Ιούλιο...

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στο υπουργείο Εργασίας η θεματολογία θα εμπεριέχει:
Την οριστικοποίηση των δράσεων στο πλαίσιο
του Εθνικού Συμφώνου Δράσης για την απασχόληση των νέωνΤις ρυθμίσεις για την οργανωτική ενσωμάτωση μέρους των σημαντικών κοινωνικών δραστηριοτήτων των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας στον ΟΑΕΔΤην ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά εργασίαςΤην έναρξη του έργου της απλοποίησης της εργατικής νομοθεσίας«Η ανάγκη για νέες κοινωνικές συμφωνίες που θα δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και θα στηρίξουν τις απαραίτητες δράσεις για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, είναι σήμερα περισσότερο κρίσιμη από ποτέ», σημειώνει ο κ. Βρούτσης.

«Ξεκινούμε μια νέα φάση του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου, η οποία θα επικεντρωθεί σε επείγοντα και ώριμα για αποφάσεις ζητήματα, προκειμένου να υλοποιηθούν συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των ανέργων και την τόνωση της απασχόλησης», προσθέτει.

Η ακριβής επιστολή αναφέρει:

«Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας έχει στόχο τη συνέχιση του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου που εγκαινιάσαμε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε μια νέα βάση, προκειμένου να γίνει πιο ουσιαστικός, αποδοτικός και παραγωγικός.

Είναι αλήθεια ότι το χρονικό διάστημα που εξαρχής ορίστηκε για τη διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου (μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2012) αποδείχθηκε ανεπαρκές. Και αυτό, διότι η θεματολογία του διαλόγου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ οι πυκνές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος εμπόδισαν τη δημιουργική και συστηματική διεξαγωγή του.

Η ανάγκη για νέες κοινωνικές συμφωνίες που θα δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και θα στηρίξουν τις αναγκαίες δράσεις για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, είναι σήμερα περισσότερο έκδηλη από ποτέ.

Οι νέες πραγματικότητες που έχουν ήδη διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας και, γενικότερα, την οικονομία, δικαιολογούν τις προτεραιότητες που ήδη έχουμε θέσει στη θεματολογία του κοινωνικού διαλόγου, δηλαδή:
τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας (αξιολόγηση και αναβάθμιση ΣΕΠΕ, έλεγχος εισφοροδιαφυγής, αυστηροποίηση ποινών για την αδήλωτη εργασία)την ανάληψη δράσεων για την ανάσχεση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης (Εθνικό Σύμφωνο Δράσης για την απασχόληση των νέων, προώθηση Κοινωνικής Οικονομίας)καθώς και θεσμικές παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας (αξιολόγηση του θεσμού μεσολάβησης και διαιτησίας, απλοποίηση εργατικής νομοθεσίας)Στο πλαίσιο αυτό και με την εμπειρία του προηγηθέντος διαλόγου, εκτιμώ ότι ορισμέ
Keywords
Τυχαία Θέματα