Αποφασισμένος δείχνει ο Ολάντ…

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου πέφτει στις δημοσκοπήσεις, απέρριψε χθες με σθένος τις επικρίσεις για αδράνεια, ανακοινώνοντας μια μελλοντική «ατζέντα ανόρθωσης» μέσα σε δύο χρόνια και υποσχόμενος να αναστρέψει την καμπύλη της ανεργίας σε ένα χρόνο. «Δεν πρόκειται να κάνω σε τέσσερις μήνες αυτό που οι προκάτοχοί μου δεν έκαναν...
σε πέντε ή σε δέκα χρόνια», είπε στη διάρκεια μιας παρέμβασης στο ιδιωτικό
τηλεοπτικό κανάλι TF1, ενώ οι επικριτές του δεν χάνουν την ευκαιρία να υπενθυμίζουν τον «ακτιβισμό» που είχε αναπτύξει ο προκάτοχός του, Νικολά Σαρκοζί.

«Η πορεία είναι η ανόρθωση της Γαλλίας», συνέχισε. Και πρόσθεσε: «Θα ορίσω μια ατζέντα ανόρθωσης: δύο χρόνια. Δύο χρόνια για να τεθεί ταυτόχρονα σε εφαρμογή μια πολιτική για την απασχόληση, για την ανταγωνιστικότητα και για την ανόρθωση των δημοσίων οικονομικών».

Αφότου ανέλαβε καθήκοντα, «η κυβέρνηση δεν έχασε καιρό. Έδρασε και γρήγορα», διαβεβαίωσε επίσης ο αρχηγός του γαλλικού κράτους. Δικαιολογήθηκε επικαλούμενος «μια αυξημένη ανεργία, μια υποβαθμισμένη ανταγωνιστικότητα, σημαντικά ελλείμματα, ένα ιστορικό έλλειμμα».

Ο Φρανσουά Ολάντ έδειξε επίσης την αποφασιστικότητά του να καταπολεμήσει την ανεργία. «Οφείλουμε να αναστρέψουμε την καμπύλη της ανεργίας σε ένα χρόνο», είπε, καθώς πρόσφατα ξεπεράστηκε το όριο των τριών εκατομμυρίων ανέργων στη Γαλλία.

Κατά τους πρώτους μήνες της παραμονής του στον προεδρικό θώκο, ο Φρανσουά Ολάντ αύξησε τον κατώτατο μισθό και ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, ανέστειλε τα πιο αντιδημοφιλή μέτρα του Νικολά Σαρκοζί αυξάνοντας το φόρο στην περιουσία ή επαναφέροντας εν μέρει τη συνταξιοδότηση στα 60 έτη.

Όμως, η πτώση της δημοτικότητάς του, πρωτόγνωρη για τόσο λίγο χρόνο μετά την εκλογή του, επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της BVA που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από την εφημερίδα Le Parisien, σχεδόν ένας στους δέκα Γάλλους δηλώνει «μάλλον δυσαρεστημένος» από τις αρχικές επιδόσεις του Ολάντ εκτιμώντας πως ο αρχηγός του κράτους δεν έχει προχωρήσει «αρκετά μακριά» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος έχει στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Γαλλίας, για τις οποίες πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ από εξοικονομήσεις ή αύξηση φόρων. Μάλιστα, υποσχέθηκε πως το κράτος δεν θα δαπανήσει «ούτε ένα ευρώ παραπάνω το 2013 σε σχέση με το 2012».

Εξήγησε πως από τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για να κλείσει ο προϋπολογισμός, δέκα εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από εξοικονομήσεις, άλλα δέκα από μεγάλες επιχειρήσεις και ακόμη δέκα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το σχέδιο νόμου των δημοσιονομικών για το 2013 θα καταρτιστεί σε συνάρτηση με μια πρόβλεψη ρεαλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή "χωρίς αμφιβολία 0,8%", πρόσθεσε. Όσον αφορά, τώρα, τον έ
Keywords
Τυχαία Θέματα