Μπόνους στα πανεπιστήμια που αριστεύουν



Μπόνους στα πανεπιστήμια που αριστεύουν θα δίνει το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από αυστηρή αξιολόγηση και κατάταξη στη λίστα των «τοπ 10»! Το καλύτερο θα παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» στη χρηματοδότηση....
Τα Ιδρύματα που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες ποιότητας θα παίρνουν επιπλέον «ειδική επιβράβευση 15-20% στη χρηματοδότησή τους». Αξιολόγηση, «άριστα πανεπιστήμια» και επώνυμες έδρες έρχονται το αμέσως προσεχές διάστημα να αλλάξουν τον
χάρτη της χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι «καλοί» θα επιβραβεύονται, ενώ και οι χορηγίες θα μπορούν να συμπληρώνουν τον κουμπαρά των Ιδρυμάτων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία «νησίδων αριστείας» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, έτσι ώστε και τα ελληνικά Ιδρύματα να μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικά, προσελκύοντας φοιτητές από χώρες του εξωτερικού και κυρίως από τα Βαλκάνια.
Οι κόμβοι των αρίστων θα συνδεθούν στενά με την αξιολόγηση. Το χρήμα θα το βλέπουν μόνον οι... καλοί! Στην ουσία ενεργοποιείται το μέρος εκείνο του νόμου 4009/2011, που αναφέρεται στα λεγόμενα Κέντρα Αριστείας στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτά θα σηματοδοτούν την επιβράβευση και υποστήριξη βέλτιστων πρακτικών ποιότητας και καινοτομίας στα ΑΕΙ.

Πανεπιστήμια, σχολές ή τμήματά τους θα αναδεικνύονται ως Κέντρα Αριστείας από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας), ύστερα από πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων και αξιολόγηση ειδικών επιτροπών που συγκροτούνται. Τα μέλη τους θα επιλέγονται με κλήρωση από το Μητρώο Εξωτερικών Εμπειρογνωμόνων που τηρεί η Ανεξάρτητη Αρχή.

Διδακτικό και ερευνητικό έργο
Κριτήρια για την ανάδειξη των Κέντρων Αριστείας είναι η εξαιρετική ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διδακτικού και ερευνητικού έργου, η δομή και οργάνωση του προγράμματος σπουδών, η σύνδεση διδασκαλίας και έρευνας και η υψηλή ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών. Για να μπορούν να ξεχωρίσουν όμως οι καλύτεροι θα χρειαστεί να περάσουν οπωσδήποτε από την κρησάρα της αξιολόγησης.
Μηχανισμοί ελέγχου των ΑΕΙ θα στηθούν σε όλο τον «δρόμο» προς το πτυχίο. Για τη βελτίωση της απόδοσης των Ιδρυμάτων και την εισαγωγή κινήτρων στη λειτουργία τους, η δημόσια χρηματοδότηση (τακτικός προϋπολογισμός, ΠΔΕ) θα κατανέμεται στα Ιδρύματα με βάση αντικειμενικά κριτήρια και δείκτες και διακρίνεται σε δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος θα δίδεται με βάση τον αριθμό των ενεργών φοιτητών που εγγράφονται σε αυτό και το κόστος σπουδών ανά φοιτητή. Το υπόλοιπο με βάση τους δείκτες ποιότητας και σύμφωνα με τον βαθμό επίτευξης των στόχων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της πολιτείας και των Ιδρυμάτων. Κάθε Ιδρυμα επιλέγει τους δείκτες επιτευγμάτων με βάση τους οποίους επιθυμεί να αξιολογηθεί, ώστε παράλληλα με τη βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας να διασφαλίζεται η δυνατότητα των Ιδρυμάτων να διαφοροποιούν τη στρατηγική ανάπτυξής τους. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα δίδεται στα Ιδρύματα με βάση αυτούς τους δείκτες ποιότητας κάθε Ιδρύματος.

Χορηγίες απο ιδιώτες
Χορηγίες και έδρες ιδιωτών θεσπίζονται στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να προσελκύουν χρήματα και εκτός κρατικής χρηματοδότησης, επιτακτική ανάγκη πια, μετά το σαρωτικό πέρασμα της οικονομικής κρίσης από τις σχολές και τα τμήματα. Στο εγγύς μέλλον θα είναι δυνατή με απόφαση του πρύτανη, η οποία θα εγκρίνεται από το Συμβούλιο, καθώς και με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του Ιδρύματος, η ίδρυση και λειτουργία σε σχολή επώνυμης έδρας διδασκαλίας και έρευνας σε συγκεκριμένη γνωστική περιοχή. Για την ίδρυση της έδρας θα απαιτείται η δωρεά στο Ιδρυμα από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, κεφαλαίου για την κάλυψη των δαπανών της διδακτικής και γενικότερης επιστημονικής δραστηριότητας της έδρας. Αν ο δωρητής δεν προσδιορίσει τη γνωστική περιοχή, ο προσδιορισμός θα γίνεται από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Η επιλογή διδάσκοντος στην έδρα και ο ορισμός του χρόνου της θητείας του θα είναι ευθύνη του Ιδρύματος.

Τα κριτήρια για την επιβράβευση
Οι δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων θα σχετίζονται με τα εξής:
1. Ποιότητα και αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως η αριθμητική σχέση αποφοίτων προς εισερχόμενους φοιτητές, η αξιολόγηση του διδακτικού έργου από τους φοιτητές και ο βαθμός της εν γένει ικανοποίησης των φοιτητών. Ο αριθμός Κέντρων Αριστείας στην εκπαίδευση και την οργάνωση της μάθησης, ο αριθμός εγγεγραμμένων σε προγράμματα διά βίου μάθησης και η πορεία επαγγελματικής ένταξης των αποφοίτων.
2. Ερευνητική αριστεία, όπως ο αριθμός δημοσιεύσεων ανά καθηγητή, ο αριθμός συμμετοχών σε διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων διεθνών οργανισμών, ο αριθμός ανά καθηγητή συμμετοχών με συντονιστικό ρόλο σε ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων διεθνών οργανισμών, ο αριθμός μελών του επιστημονικού προσωπικού που επιτυγχάνουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας, ο αριθμός Κέντρων Αριστείας στην έρευνα και ο αριθμός διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού που κατέχει θέσεις στα κεντρικά όργανα διοίκησης διεθνών ακαδημαϊκών ή ερευνητικών οργανισμών ή διεθνών επιστημονικών εταιρειών.
3. Διεθνοποίηση, όπως ο αριθμός αλλοδαπών φοιτητών, ο αριθμός φοιτητών που προσελκύονται στο Ιδρυμα μέσω των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ο αριθμός φοιτητών που αποστέλλονται στο εξωτερικό μέσω ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ο αριθμός συμφωνιών συνεργασίας με άλλα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας θα καθορίζεται το ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης των ΑΕΙ, θα ορίζεται το χρονοδιάγραμμα και οι προϋποθέσεις κατανομής της.

Επιστολή του Κώστα Αχ. Καραμανλή
Σε απάντηση δημοσιεύματος του «Εθνους της Κυριακής» στις 10/2/2013 σχετικά με τη συνδρομή του στη μεταφορά οκτώ τμημάτων από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο αντίστοιχο Ιδρυμα των Σερρών, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έστειλε την κάτωθι επιστολή: «Οι παλαιοκομματικές λογικές δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στην Ελλάδα του 2013. Κανένα «ρουσφέτι» δεν ζητήθηκε για το ΤΕΙ Σερρών. Το υπουργείο Παιδείας δεν θα αποφάσιζε ποτέ με τοπικιστικά κριτήρια, αλλά ούτε και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα λειτουργεί με επιτυχία εδώ και 30 χρόνια σε έναν ακριτικό νομό, σήμερα έχει χιλιάδες ενεργούς φοιτητές και κατά κοινή ομολογία διαθέτει σοβαρή οργάνωση, καλό επίπεδο σπουδών και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις. Σε αυτά τα δεδο­μέ­να, προφα­νώς, και στα επίσημα στοιχεία αξιολόγησης της Α.ΔΙ.Π., βασίζονται οι σχετικές προτάσεις του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο του «Σχεδίου Αθηνά». Ο εξορθολογισμός της ανώτατης εκπαίδευσης χρειάζεται αξιόπιστα και σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα που παράγουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, σε πόλεις που μπορούν να τα φιλοξενήσουν. Οταν, λοιπόν, προκρίνο­νται τέτοιες επιλογές, σωστό είναι να τις επικροτούμε και όχι να τις σαμποτάρουμε υιοθετώντας ανυπόστατα κουτσομπολιά περί δήθεν «ρουσφετιών»». ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα