ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ : ΑΚΙΝΔΥΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣYΜΦΩΝΙΑ...

«Ακίνδυνη δεν θα είναι καμία συμφωνία» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM 97,8 και πρόσθεσε:«Από την άλλη μεριά, μία έστω και μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από μία...

ρήξη που δεν την έχουμε προετοιμάσει –που δεν έχουμε προετοιμάσει ούτε τον κόσμο φυσικά για αυτήν- και που θα είχε ως συνέπεια πιθανόν, στο τέλος να υποχρεωθεί η χώρα σε ακόμα σκληρότερα μέτρα, από αυτά τα οποία
θα μας υπαγόρευαν πριν από την απόπειρα ρήξης».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρέπει να πάει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία ως «πακέτο» ή «κομμάτι-κομμάτι», ο κ. Χρυσόγονος απάντησε:

«Προφανώς θα ήταν καλύτερο να πάει κομμάτι-κομμάτι διότι το Σύνταγμα έχει μία ξεχασμένη διάταξη που λέει ότι κάθε νομοσχέδιο οφείλει να έχει ένα συγκεκριμένο κύριο αντικείμενο και δεν μπορεί να έχει διατάξεις άσχετες προς το κύριο αντικείμενό του. Τώρα, η πρακτική που ακολουθήθηκε στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, ήταν να γίνονται διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή… και στο τέλος να έρχονται όλα σε ένα νομοσχέδιο ‘πακέτο’ το οποίο δεν είχε κανέναν κύριο αντικείμενο, είχε 5-10 κύρια αντικείμενα ταυτόχρονα, κατά παράβαση βεβαίως του Συντάγματος, και το οποίο ερχόταν υπό μορφή κατεπείγοντος και έτσι δεν προλάβαινε –όχι να συζητηθεί- αλλά ούτε καν να διαβαστεί» σημείωσε ο κ. Χρυσόγονος και συνέχισε λέγοντας:

«Όσο καθυστερούμε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, τόσο πιο κοντά έρχεται ο κίνδυνος, ακόμα και από αυτή την άποψη, τη διαδικαστική, να βρεθούμε πάλι στο ‘μία από τα ίδια’ με τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα γίνει».

«Πρέπει», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «να καταλήξουμε, δεν είναι απεριόριστος ο χρόνος. Το τρίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου - Αυγούστου είναι, όχι μόνο κυριολεκτικά καυτό από άποψη θερμοκρασιών στη χώρα μας, αλλά και μεταφορικά “καυτό”, λόγω της συσσώρευσης δανειακών υποχρεώσεων. Πρέπει να πληρώσουμε, σε αυτό το τρίμηνο, περισσότερα από 11 δισ. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν αυτά τα λεφτά από φορολογικά ή άλλα τακτικά έσοδα του Δημοσίου.

Πρέπει να βρεθούν από δανεικά. Δανεικά, δεδομένου ότι είμαστε αποκλεισμένοι από τις αγορές. μόνο οι δημόσιοι δανειστές μπορούν να μας δώσουν και μάλιστα, ούτε καν δεν αρκεί η εκταμίευση της τελευταίας εκκρεμούσας δόσης των 7 δισ. Χρειάζονται και άλλα από το 7 έως το 11 υπάρχει και επιπλέον απόσταση.

Και βέβαια δεν λύνεται και το πιο μακροπρόθεσμο πρόβλημα του δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει και τους επόμενους μήνες, αλλά σε μικρότερο βαθμό» επεσήμανε, συμπληρώνοντας στη συνέχεια:

«Πρέπει, λοιπόν, να οδηγηθούμε σε λύσεις, διότι αλλιώς κινδυνεύουμε με στάση πληρωμών και μάλιστα, χωρίς να έχουμε προετοιμάσει ρήξη. Τις ρήξεις όταν είσαι η πιο αδύναμη πλευρά, για να μπορείς να έχεις μια στοιχειώδη πιθανότητα επιτυχίας, πρέπει να την προετοιμάσεις επιμελώς και προς τα μέσα και προς τα έξω βρίσκοντας συμμάχους.

Αυτήν την στιγμή, δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια εικόνα και βεβαίως ούτε προς τα μέσα έχει υπάρξει εξαγγελία ρήξης ή εντολής για ρήξη.

Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να ισχύσει, παρά μόνο να υπήρχε αναβάπτιση στη λαϊκή εντολή, μέσω δημοψηφίσματος Το δημοψήφισμα δεν βλέπω να υπάρχει ο χρόνος να διεξαχθεί, εφόσον έχουμε φτάσει σήμερα τις 14 Μαΐου και ξέρουμε ότι από αρχές Ιούνιου τα πράγματα θα είναι όχι οριακά, θα έχουν ξεπεράσει τα όρια».
Keywords
Τυχαία Θέματα