Δέσμευση Μανιτάκη για τη διαθεσιμότητα



Λύση της τελευταίας στιγμής αναζητούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ώστε να... κατευναστεί η τρόικα και να αποδεχθεί το σχέδιο που της έχει παρουσιάσει ο Αντώνης Μανιτάκης για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο....

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύτηκε στον πρωθυπουργό πως σήμερα το πρωί θα ενσωματώσει
στο σχέδιό του όλες τις παρατηρήσεις της τρόικας, με στόχο το απόγευμα που ο Αντώνης Σαμαράς θα υποδεχθεί τους κ. Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς να εξευρεθεί οριστική λύση και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα δύο επίμαχα σημεία για τα οποία η τρόικα ζητά μετ' επιτάσεως διευκρινίσεις είναι:
τα κριτήρια και η μεθοδολογία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων για την επιλογή των 25.000 οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ο ακριβής αριθμός των μόνιμων αποχωρήσεων από το Δημόσιο το 2014, μόλις δηλαδή ολοκληρωθεί το ένα έτος παραμονής των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα.
Μάλιστα, όπως έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας, η τρόικα ως προς το δεύτερο «ζητούμενο» εμφανίζεται ελαστική. Μας λένε «πείτε μας εσείς τον αριθμό», αλλά τεκμηριώστε τον υπολογισμό σας. Μέχρι στιγμής πηγές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι έχει παραδοθεί στην τρόικα έγγραφο διά του οποίου η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι θα θέσει σε διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 και άλλους 12.500 μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ομως στην τρόικα δεν αρκεί η δέσμευση, καθώς κατά τη διάρκεια των επαφών οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων ζητούν λεπτομέρειες εφαρμογής του σχεδίου. Δηλαδή το προφίλ των «διαθέσιμων» υπαλλήλων, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αξιολόγησής τους. Οπως λέει στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, «θέλουν να είναι σίγουροι για τη λειτουργικότητα του σχεδίου και γι' αυτό είναι εξαιρετικά επίμονοι».
Αναφέρει δε πως κατά τη διάρκεια συνάντησης τεχνικού κλιμακίου με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο κ. Μ. Τρα, επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, έστελνε e-mails ζητώντας συνεχώς εξειδικευμένες πληροφορίες για το μοντέλο επιλογής των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είναι ικανοποιημένοι από την καθυστέρηση στη «χάραξη» των οργανογραμμάτων σε υπουργεία, αλλά και φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα