Διεθνής κούρσα στις πατέντες για την αξιοποίηση του γραφένιου...



Λιγότερο από μια δεκαετία από την ανακάλυψή του, το εξωτικό γραφένιο έχει ξεσηκώσει το ενδιαφέρον πανεπιστημίων και εταιρειών που σπεύδουν τώρα να κατοχυρώσουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την εμπορική αξιοποίησή του...
Σε διάστημα μόλις εννέα χρόνων έχουν κατατεθεί σε όλο τον κόσμο 7.351 πατέντες για το γραφένιο, εκτιμά η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία CambridgeIP. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο στην επιθεώρηση Nature Materials.
Πιο ανθεκτικό από το διαμάντι και το ατσάλι, καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού από τον χαλκό, το γραφένιο είναι ένα φύλλο άνθρακα με πάχος μόλις ενός ατόμου.
Το λεπτότερο αλλά και ισχυρότερο υλικό του κόσμου υπόσχεται να φέρει επανάσταση σε μια πληθώρα εφαρμογών, από την ιατρική μέχρι την ηλεκτρονική.
Τα πρώτα προϊόντα αναμένεται να είναι εύκαμπτες οθόνες, καλύτερες μπαταρίες, συστήματα αποθήκευσης υδρογόνου και νέες μπαταρίες. Αργότερα το γραφένιο θα μπορούσε να διαδεχθεί το πυρίτιο στην κατασκευή τσιπ και να δώσει πολύ ταχύτερους υπολογιστές.
Όλοι δείχνουν να έχουν αντιληφθεί τις προοπτικές, η Κίνα όμως δείχνει να προηγείται στην κούρσα της πατέντας με 2.204 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Στη δεύτερη θέση οι ΗΠΑ με 1.754 πατέντες και στην τρίτη η Νότιος Κορέα με 1.160 καταχωρήσεις.
Σε επίπεδο εταιρειών, την πρωτιά έχει η Samsung με 407 πατέντες, ενώ η IBM περιορίζεται στη δεύτερη θέση με 134.
Η Βρετανία, επισημαίνει το BBC, περιορίζεται στα 54 διπλώματα, παρόλο που το γραφένιο ανακαλύφθηκε το 2004 στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, από δύο ερευνητές -Αντρέι Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβολέσοφ, οι οποίοι τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής του 2010 για το επίτευγμά τους, και μάλιστα χρίστηκαν ιππότες στη Βρετανία.
«Είναι το κλασικό πρόβλημα της Βρετανίας να εφευρίσκει κάτι και μετά να βλέπει άλλες χώρες να το αξιοποιούν» σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Επιστήμης Ντέιβιντ Ουίλετς.
Υπενθύμισε πάντως ότι η British Telecom έχει υποσχεθεί να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την ίδρυση ερευνητικού κέντρου για το γραφένιο στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Keywords
Τυχαία Θέματα