Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Πάνω από 7.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους αυτή τη χρονιά

Από τη θλιβερή πρωτιά για τους θανάτους μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή τις ερήμους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο σφραγίστηκε το 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης....

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ τη φετινή χρονιά έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 7.000 μετανάστες.
Στις πρώτες εκτιμήσεις του, βάσει στοιχείων από μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες ελέγχου των συνόρων, ο ΔOM αναφέρει ότι τουλάχιστον 2.360 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2013 πασχίζοντας να φθάσουν σε κάποια χώρα όπου ήλπιζαν να έχουν
μια καλύτερη ζωή, ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν πληρώσει διακινητές.
Ο αριθμός αυτός, που προέρχεται κυρίως από χώρες της Δύσης που κρατούν και μοιράζονται τα στοιχεία που συγκεντρώνουν, είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτόν των ανθρώπων που σκοτώνονται στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Αφρική στη Μέση Ανατολή.
Περίπου 2.000 με 2.5000 Αφρικανοί υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περνώντας από το Σινά και τον Κόλπο του Άντεν στην Υεμένη με στόχο να φτάσουν στις πλούσιες χώρες του Κόλπου. Όμως ο ΔOM επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.
«Δεν θα μάθουμε ποτέ τον πραγματικό αριθμό, καθώς πολλοί μετανάστες πέθαναν στις ερήμους, τους ωκεανούς ή σε άλλα δυστυχήματα», σημείωσε ο Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, γενικός διευθυντής του ΔOM, σε ανακοίνωσή του ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας των Μεταναστών.
Ακόμη και η συντηρητική εκτίμηση για έναν αριθμό 2.360 νεκρών είναι μεγαλύτερη από την εκτίμηση για πέρυσι, που έκανε λόγο για 2.109 θανάτους μεταναστών.
«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ρεκόρ. (Ο αριθμός) είναι μεγαλύτερος από πέρυσι και πιστεύουμε ότι τον υποτιμούμε πολύ. Δεν είναι απολύτως ακριβείς, όμως οι αριθμοί αυτοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι τραγικοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔOM Λέοναρντ Ντόιλ.
Πολλοί από τους μετανάστες είναι θύματα των πολιτικών των πλούσιων χωρών, οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα των οποίων συμβάλλουν στην άνθιση του εμπορίου ανθρώπων που εκτιμάται ότι αποφέρει 35 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στους διακινητές, σύμφωνα με τον ΔOM.
Keywords
Τυχαία Θέματα