ΔΗΜΑΡ προς Στουρνάρα: Τι έγιναν οι λίστες καταθετών στο Λιχτενστάιν;

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που το υπουργείο Οικονομικών πήρε τα στοιχεία από τις γερμανικές αρχές για καταθέσεις σε τράπεζες του Λιχτενστάιν από πρόσωπα που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, αναφέρουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ
Νίκος Τσούκαλης και Βασίλης Οικονόμου.....

Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι ο Φώτης Κουβέλης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τις καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λίχτενσταϊν και του Λουξεμβούργου από πρόσωπα και εταιρείες που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα, καθώς και τις αντίστοιχες κινήσεις της Γερμανίας για να εισπράξει τους αναλογούντες φόρους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου λίγες εβδομάδες μετά είχε απαντήσει ότι η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΟΙΚ «με έγγραφό της προς το αντίστοιχο Υπουργείο της Ο. Δ. της Γερμανίας, ζήτησε τα στοιχεία που περιήλθαν στις γερμανικές αρχές, σχετικά με τις καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν από πρόσωπα που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα. Τα εν λόγω στοιχεία παραλήφθηκαν με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε με τις αρμόδιες Γερμανικές Φορολογικές Αρχές και έχουμε προβεί, ήδη, στις ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο για τυχόν εντοπισμό διαφυγούσας φορολογητέας ύλης».
Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ σημειώνουν ότι όπως προκύπτει «ήδη από τον Μάρτιο του 2010 το Υπουργείο Οικονομικών είχε στην κατοχή του στοιχεία που αφορούσαν τις καταθέσεις που διατηρούσαν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν φορολογούμενοι πολίτες στην Ελλάδα» και ρωτούν τον Γιάννη Στουρνάρα «πόσα ήταν τα ονόματα που αναφέρονταν στη λίστα και πώς χρησιμοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ), τα στοιχεία που παρέλαβαν από τις Γερμανικές Φορολογικές Αρχές, για να εντοπιστούν τυχόν φοροφυγάδες».

Ζητούν επίσης να μάθουν «πού βρίσκονται σήμερα τα στοιχεία που παραδόθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών ήδη από τον Μάρτιο του 2010, ποια ήταν η πορεία της αξιολόγησής τους και ποιο ήταν το αποτέλεσμά τους».
Keywords
Τυχαία Θέματα