Δίνει πολιτική λύση ο Σαμαράς…



Με πολιτική διαβεβαίωση θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο ο Πρωθυπουργός έναντι των δανειστών προκειμένου να προχωρήσει το θέμα της κινητικότητας και των απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Αυτά είναι και τα δύο βασικά «αγκάθια» που έχουν προκύψει στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, με αποτέλεσμα... να βρίσκεται «στον αέρα» η επόμενη δόση. Ο Αντώνης Σαμαράς αναγνώρισε το άσχημο κλίμα που επικρατεί με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού που τον συνόδευσαν κατά το χθεσινό ταξίδι του στο Βερολίνο για την συνάντηση με θέμα την ανεργία των νέων, ανέφεραν ότι «υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις κυρίως στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης». Ωστόσο, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την εξεύρεση λύσης. «Δεν υπάρχει λόγος να μην τα βρούμε» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στη μεσημεριανή συνάντηση να διαβεβαιώσει την τρόικα ότι ανά μήνα θα εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας περίπου 2.000 με 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα στην περίπτωση που η τρόικα επιμείνει να μην αναγνωρίζει τις απολύσεις στην ΕΡΤ τότε ενδέχεται να αυξηθεί το ποσοστό των συνολικών απολύσεων που απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Η καθοριστική συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Σκληρό είναι το «παζάρι» των δανειστών με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σήμερα αναμένεται και τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων της τρόικας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με όλα τα θέματα να είναι ανοιχτά και να εξετάζονται όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση η τρόικα πρότεινε την αύξηση του αριθμού των απολύσεων για την διετία. Πιο συγκεκριμένα η χώρα έχει δεσμευθεί για την απόλυση – αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. Οι δανειστές ανέφεραν ότι οι αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κατά ένα ποσοστό – δεν ανέφεραν πόσο- για την διετία και στο τέλος το ποσοστό αυτό να αφαιρεθεί από την κινητικότητα για φέτος. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε αρνητική απάντηση, ενώ επιδιώκει να δοθεί η παράταση που επιθυμεί η ελληνική πλευρά προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή της κινητικότητας που αφορά 12.500 υπαλλήλους.
Στις 17:00 το απόγευμα η τρόικα πάει στο υπουργείο Εσωτερικών, που έχει τους περισσότερους υπαλλήλους καθώς μετέχουν και οι ΟΤΑ. Οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν για πρώτη με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το θέμα της κινητικότητας στο τομέα της εκπαίδευσης και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 9.000 μετακινήσεις δασκάλων και καθηγητών.
Keywords
Τυχαία Θέματα