ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ...

Δραματική έκκληση για την παροχή διεθνούς βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες στο Κομπάνι, απευθύνει με συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία έχει μεταβεί στην πόλη της τουρκο-συριακής μεθορίου με αντιπροσωπεία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς...

Η κ. Βαλαβάνη, που συνοδεύεται από τον Β. Καλπαδάκη, διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα,
αναφέρει ότι το πρωί έφτασαν στο Κομπάνι περί τα 40 αυτοκίνητα που μετέφεραν Ιρακινούς Κούρδους αντάρτες - «πεσμεργκά» για να πολεμήσουν και αυτοί ενάντια στους τζιχαντιστές. Οι πολίτες είχαν βγει στους δρόμους για να τους προϋπαντήσουν ως απελευθερωτές.

Σε ερώτηση για τους πρόσφυγες που έχουν περάσει στην Τουρκία, η κ. Βαλαβάνη σημειώνει: «Έχουν περάσει, το τελευταίο διάστημα, περίπου 190.000 κάτοικοι από το συριακό Κομπάνι και τα γύρω χωριά και διαμένουν σε στρατόπεδα.

Οι 110.000 έχουν φύγει από την περιοχή και διαμένουν στα 22 στρατόπεδα που έχει δημιουργήσει η τουρκική κυβέρνηση σε όλη τη χώρα για τη φιλοξενία των 1,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων, που έχουν περάσει στην Τουρκία από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

Έχουν μείνει στην περιοχή κάπου 80.000 πρόσφυγες που ζουν στο Σουρούτς, μια πόλη 35.000 κατοίκων. Φανταστείτε τι κατάσταση επικρατεί... Μόλις 7.000 διαμένουν σε κρατικά στρατόπεδα φιλοξενίας που είναι μεν πιο οργανωμένα, αλλά έχουν τεράστιες ανάγκες.

Οι υπόλοιποι είναι στους δρόμους ή σε ιδιωτικούς χώρους. Οι τοπικές Αρχές πρέπει να ετοιμάζουν καθημερινά κάπου 90.000 μερίδες τροφής για τη σίτιση των προσφύγων, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Ο κυβερνήτης της περιοχής μας έδωσε επίσης μια λίστα με χιλιάδες φάρμακα, που χρειάζονται επειγόντως οι πρόσφυγες.

Ο δήμος της πόλης που ελέγχεται από το ΗDP κάνει ό,τι μπορεί αλλά η περίθαλψη των προσφύγων είναι πέρα από τις δυνατότητές του και έρχεται και χειμώνας. Οι ανάγκες είναι μια θάλασσα» σημειώνει χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κομπάνι είναι χωρισμένο στα δύο, η μισή πόλη ανήκει στην Τουρκία και η άλλη μισή στη Συρία. Η γραμμή των συνόρων διέρχεται μέσα από τα σπίτια.

«Στο τουρκικό τμήμα η ζωή συνεχίζεται ας πούμε κανονικά, αν και η στρατοχωροφυλακή δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπει, ή να βγει, αν δεν είναι μόνιμος κάτοικος.

Στο συριακό τμήμα της πόλης δεν υπάρχουν πλέον άμαχοι κάτοικοι, αλλά μόνον 2.000 Κούρδοι μαχητές που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν αναπτυχθεί στα γύρω υψώματα και σφυροκοπούν συνεχώς με βαρέα όπλα την πόλη. Βλέπουμε παντού μαύρο καπνό να ανεβαίνει από διάφορα σημεία του συριακού τμήματος της πόλης.

Λόγω των συγκρούσεων οι τουρκικές Αρχές δεν επιτρέπουν σε ξένες αντιπροσωπείες να περάσουν στην άλλη πλευρά του Κομπάνι γιατί δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους.

Χθες το βράδυ, όμως, οι σύντροφοι από το κουρδικο κόμμα HDP μας πήγαν σε ένα διπλανό χωριό και περάσαμε σε απόσταση μόλις 600 μέτρων από το συριακό Κομπάνι.

Είδαμε ένα απίστευτο θέαμα: μέχρι τα σύνορα υπάρχει μια τεράστια άδενδρη έκταση, όπου ήταν αναμμένες πολλές μικρές φωτιές. Τις ανάβουν άνθρωποι από την περιοχή, αλλά και άλλοι που έχουν καταφθάσει από διάφορες περιοχές της Τουρκίας και κάθονται γύρω τους μέχρι να χαράξει.

Στόχος τους είναι από τη μία πλευρά να παρακολουθούν στη διάρκεια της νύχτας τα σύνορα μήπως και οι τζιχαντιστές εξαπολύσουν επίθεση και από την άλλη να δείχνουν την αλληλεγγύη τους προς τους Κούρδους μαχητέςμ που πολεμούν τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους. Για το ηθικό των Κούρδων μαχητών παίζουν οι φωτιές αυτές τεράστιο ρόλο» τονίζει η κ. Βαλαβάνη.

Έπιασαν 17χρονο Γερμανό υποψήφιο τζιχαντιστή

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «οι Κούρδοι έπιασαν πριν τρεις ημέρες έναν 17χρονο Γερμανό, ο οποίος προσπαθούσε να περάσει στο συριακό Κομπάνι για να να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών, χωρίς να έχει κάποια σχέση με το Ισλάμ ή το Ισλαμικό Κράτος.

«Προφανώς μέσα από τα χολιγουντιανά φιλμάκια προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους έβλεπε τον εαυτό του ως μαχητή. Ειδοποιήθηκαν οι γονείς του, που κατέφθασαν κατεπειγόντως την επομένη από τη Γερμανία για να τον πάρουν πίσω, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους στους Κούρδους μαχητές, γιατί αν είχε περάσει ο γιος τους στο συριακό έδαφος ενδεχομένως να μην τον έβλεπαν ξανά.

Το γεγονός αυτό δείχνει την έκταση του προβλήματος που δεν το έχουμε καταλάβει εμείς στην Ευρώπη. Προφανώς, η προπαγάνδα που κάνουν οι τζιχαντιστές και στην Ευρώπη, πιάνει σε τμήματα του πληθυσμού που δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ» σημειώνει η κ. Βαλαβάνη και προσθέτει:

«Το Κομπάνι είναι μια πόλη-σύμβολο, μια νησίδα ανεξιθρησκείας, δημοκρατίας, αλλά και ισότητας των δύο φύλων, μέσα σε ένα πέλαγος θρησκευτικού φανατισμού από το Ισλαμικό Κράτος.

Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα πέσει, αλλά και να ανακουφίσουμε τους κατοίκους, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι παιδιά. Δεν είχαμε δε ποτέ τόσα παιδιά συγκεντρωμένα, τα οποία να ζουν σε τέτοιες άθλιες συνθήκες.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και για να μην πέσει το Κομπάνι, να βοηθήσουμε αυτούς τους περήφανους ανθρώπους να γυρίσουν όσο πιο γρήγορα στις εστίες τους».
Keywords
Τυχαία Θέματα