Δραματική η κατάσταση του τουρισμού στη Χαλκιδική

Μειώσεις τιμών, που φθάνουν ως και το 30% σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά και παροχή πλήθους υπηρεσιών, χρησιμοποιούν ως δέλεαρ οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων του νομού Χαλκιδικής για να προσελκύσουν τουρίστες, καθώς η μέχρι στιγμής κατάσταση, όπως λένε, «είναι δραματική».....

Μάλιστα, επιστρατεύουν ως και τα προσωπικά τους καρνέ για να έρθουν σ' επαφή με τακτικούς πελάτες, σε μία προσπάθεια να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, εν μέσω κρίσης.
Ωστόσο, όπως λέει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής Δημήτρης Χαβδαλής, «ούτε κι αυτό φαίνεται
να είναι αρκετό ώστε να πειστούν οι Έλληνες εκδρομείς να ταξιδέψουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση τακτικού πελάτη από την Αθήνα, ο οποίος είπε πως με τα 350 ευρώ που θα χρειαστεί να δαπανήσει για τη μετακίνησή του από την Αθήνα προς τη Χαλκιδική και αντίστροφα, μπορεί να μείνει σ' ένα αξιοπρεπές ξενοδοχείο, σε κάποια τοποθεσία, κοντά στην πρωτεύουσα.

Μειωμένη πληρότητα και κρατήσεις σε ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία
Η κατάσταση στη Χαλκιδική είναι δραματική, τονίζει ο κ. Χαβδαλής, εξηγώντας πως η πληρότητα αυτή την περίοδο διαμορφώνεται μόλις στο 10%, ενώ για τους επόμενους δύο μήνες οι κρατήσεις καταγράφονται μειωμένες σε ποσοστό άνω του 70%. Κι όλα αυτά, ενώ οι τιμές των δωματίων έχουν πέσει ως και 30% (20-25 ευρώ για τον Ιούνιο και 40-50 ευρώ για τον Αύγουστο).
Οι φορείς του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα αποδίδουν τη σημαντικά πεσμένη τουριστική κίνηση, αφενός μεν στην πολιτική ρευστότητα που επέφερε η διενέργεια επαναληπτικών εθνικών εκλογών, αφετέρου δε στο φόβο των Ελλήνων πολιτών για το τι τους επιφυλάσσει η φορολογική τους δήλωση εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο φορολόγησης, αλλά και στις φήμες για νέα μέτρα λιτότητας από το Σεπτέμβριο.
Πλέον, όπως λένε οι φορείς του τουρισμού στο ΑΜΠΕ, οι ακυρώσεις από ξένους εκδρομείς είναι καθημερινό φαινόμενο και όλα δείχνουν πως η φετινή «μάχη» στο πεδίο του τουρισμού θα είναι άνιση.

Αρνητικά φαίνεται πως έχει επιδράσει και η κατάργηση των εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού, που στη Χαλκιδική μόνο απέφεραν ετησίως 12 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Χαβδαλή, κάθε χρόνο ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας έδινε σε επιταγές 6 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων και όσοι πολίτες τελικά έπαιρναν τα δελτία κοινωνικού τουρισμού, άφηναν άλλα 6 εκατ. ευρώ στην περιοχή, τα οποία αφορούσαν τη συμμετοχή τους στην τιμή του δωματίου και στον τζίρο στην αγορά, τη σίτιση κ.τλ.
Προβληματισμένος για τα αποθαρρυντικά, μέχρι στιγμής, μηνύματα από τη φετινή τουριστική σεζόν εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, επικεφαλής του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ του νομού.
Δηλώνει, ωστόσο, έτοιμος να «παλέψει», μαζί με τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς της περιοχής, προκειμένου ν' αντιστραφεί η διαφαινόμενη αρνητική πορεία και
Keywords
Τυχαία Θέματα