Δύο χρόνια ζωής έχει το ασφαλιστικό

Απώλειες περίπου 20 δισ. ευρώ μέχρι το ασφαλιστικό σύστημα. Αιτία; Η υψηλή ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και η μεγάλη εισφοροδιαφυγή. Πάντως, το Δημόσιο οφείλει στο σύστημα πάνω από 12 δισ. ευρώ....

Όπως αναφέρει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, την περίοδο των μνημονίων, οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις ανήλθαν στο επίπεδο των 4,2 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την περίοδο 2013-2014, οι περικοπές στις συντάξεις, στα εφάπαξ και στα κοινωνικά επιδόματα
αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού δημοσιονομικής λιτότητας, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ από τα 11,6.

Η μελέτη για τις Επιπτώσεις της Γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας 2013-2050 που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου για λογαριασμό της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), το 2015 είναι το τελευταίο έτος κατά το οποίο το ασφαλιστικό διατηρείται σε οριακή ισορροπία.

Για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης απαιτούνται επιπλέον πόροι, ενώ μη συμβατικά μέτρα πολιτικής απαιτούνται και για τη μείωση της ανεργίας.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Σάββας Ρομπόλης, για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα του 2009, ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο για ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%-4% θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια.

Το συμπέρασμα του καθηγητή είναι δραματικό για το ασφαλιστικό σύστημα. Αρκεί μάλιστα να σκεφθεί κανείς ότι η αύξηση της ανεργίας και οι περικοπές σε μισθούς στερούν την κοινωνική ασφάλιση από πόρους περίπου 10,5 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, περίπου 8,5 δισ. ευρώ χάνονται από την εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Οι οφειλές του κράτους στα ταμεία εκτιμώνται στα 12 δισ. ευρώ.

Εδώ, όπως επισημαίνει ο επιστήμονας, πρέπει να προστεθεί η μείωση της κρατικής δαπάνης από 24,1% του ΑΕΠ το 2015 σε 17,4% του ΑΕΠ το 2060. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, αναμένεται αύξηση του πληθυσμού που θα συνταξιοδοτηθεί κατά 70% λόγω του δημογραφικού.

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι το 50% των εργαζομένων δεν πληρώνεται κάθε μήνα. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, σύμφωνα με τα στοιχεία, φτάνουν έως και τους 12 μήνες.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στους κλάδους του τουρισμού, της φύλαξης (υπηρεσίες security), της διαφήμισης, του κινηματογράφου, του ιματισμού και της οδικής βοήθειας.

Στις διαπιστώσεις του Ινστιτούτου, υπάρχει και η αναφορά για εργαζόμενους, οι οποίοι ενώ στα «χαρτιά» φαίνεται ότι έχουν προσληφθεί υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης, δουλεύουν κανονικά οκτάωρο, ίσως και παραπάνω.
Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα