Δύο κρούσματα λύσσας στο Κιλκίς

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά την εκδήλωση δύο κρουσμάτων λύσσας σε κόκκινες αλεπούδες στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς...
«Καλό είναι να αρχίσουμε να ανησυχούμε γιατί το θέμα της λύσσας αφορά όλους μας και όχι απλώς τους κτηνοτρόφους ή τους κυνηγούς» τόνισε κατά τη διάρκεια σύσκεψης ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Βαφειάδης και απηύθυνε έκκληση στο κοινό να εμβολιάσουν κυρίως σκύλους, γάτες και ποιμενικούς που μπορεί να έλθουν σε επαφή με αλεπούδες και άλλα νυχτόβια
ζώα που μεταφέρουν τον ιό.

«Όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα η κόκκινη αλεπού στην οποία εμφανίστηκε η λύσσα, θα προσεγγίζει τα χωριά σε αναζήτηση τροφής. Γι αυτό θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων και όσοι διαθέτουν κατοικίδια ζώα προκειμένου να δημιουργηθεί, με τους απαραίτητους εμβολιασμούς ένας βιολογικός φραγμός στη λύσσα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτιάδης.

Ειδικά για το νομό Θεσσαλονίκης, σχολίασε ότι βρίσκεται εντός της ακτίνας των 50 χιλιομέτρων (που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη λήψη μέτρων) από την περιοχή εκδήλωσης των κρουσμάτων στο Κιλκίς, κάτι που, όπως είπε, ισχύει και για τμήμα του νομού Ημαθίας.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα λύσσας σε ζώα, οι εκπρόσωποι των κτηνιατρικών αρχών επισήμαναν ότι τα μολυσμένα ζώα παρουσιάζουν αλλόκοτη συμπεριφορά και έκκριση σιέλου ενώ για τον άνθρωπο συνέστησαν σε περίπτωση δαγκώματος από πιθανώς μολυσμένο ζώο, το πολύ καλό πλύσιμο του τραύματος με άφθονο νερό και την άμεση λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Το θέμα της λύσσας απασχόλησε, άλλωστε, σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιο Κοσματόπουλο, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία ενώ και ο κόσμος ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις εκκλήσεις για εμβολιασμούς μετά τα δύο κρούσματα λύσσας που σημειώθηκαν σε ζώα στις περιοχές του Βοΐου και της Καστοριάς.

Όσον αφορά στη ρίψη από αέρος δολωματικών εμβολίων στην ύπαιθρο, για τον περιορισμό του ιού της λύσσας στους άγριους πληθυσμούς σαρκοφάγων ζώων (αλεπούδες, λύκοι), σχολίασε ότι η κατάλληλη περίοδος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η άνοιξη και για το λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές προετοιμασίες. Παράλληλα συνεχίζεται η ενημέρωση του κόσμου με ομιλίες, συσκέψεις και ενημερωτικό υλικό σε σχολεία, φορείς και διάφορες ομάδες εργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα