ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ...

Εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται σήμερα ήδη εν πλω στα ανοικτά της Λιβύης και εκατοντάδες ακόμη είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν από σημεία κοντά στην Τρίπολη, υπό δραματικές συνθήκες, παρά την εξαφάνιση 330 ανθρώπων σε αλλεπάλληλες ναυτικές...
τραγωδίες στη Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες.

Το λιμενικό σώμα της Ιταλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, εν μέσω σχετικά πιο ήπιων καιρικών συνθηκών, για να σωθούν
οι άνθρωποι οι οποίοι επιβαίνουν σε φουσκωτά τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα ανοικτά της Τρίπολης.

Παράλληλα ο Ντον Μούσι Ζεράι, ένας Ερυθραίος ιερέας, μέλος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης αρωγής σε παράτυπους μετανάστες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει λάβει πολλές εκκλήσεις για βοήθεια από μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται κλεισμένοι, μέσα σε φρικτές συνθήκες από υγειονομική άποψη, σε μια μικρή καλύβα κοντά στην Τρίπολη.

«Πολιτοφύλακες είπαν σε αυτούς τους περίπου 600 μετανάστες ότι θα αποπλεύσουν από τώρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Τους μετέφεραν με φορτηγό σε αυτή τη μικρή καλύβα, μερικά χιλιόμετρα από τη θάλασσα», σημείωσε.

Ορισμένοι έφθασαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και καθένας τους έχει ήδη καταβάλει 1.800 δολάρια για τον διάπλου προς το έδαφος της Ευρώπης.

Περίπου 150 γυναίκες, ανάμεσά τους έξι που είναι έγκυες, καθώς και πολλοί ανήλικοι είναι ανάμεσα σε αυτούς τους 600 μετανάστες, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους Ερυθραίοι, αλλά επίσης Αιθίοπες, Σομαλοί και Σουδανοί.

«Όταν διαμαρτύρονται, οι ένοπλοι πυροβολούν στον αέρα για να τους τρομοκρατήσουν. Φοβούνται ότι θα αρρωστήσουν εξαιτίας της δυσωδίας, είναι απελπισμένοι και άρα έτοιμοι να δεχθούν ό,τι θέλουν οι πολιτοφύλακες», εξήγησε ο ιερέας.

Τις τελευταίες ημέρες περίπου 330 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, που είχαν αποπλεύσει την 7η Φεβρουαρίου από μια παραλία κοντά στην Τρίπολη, εξαφανίστηκαν —και θεωρείται πως πνίγηκαν—, ή πέθαναν από το κρύο, προσπαθώντας να φθάσουν στην Ιταλία υπό φοβερές συνθήκες.

Οι επιζήσαντες αφηγήθηκαν ότι οι λαθρέμποροι τους απείλησαν, με πιστόλια και ρόπαλα, για να τους υποχρεώσουν να επιβιβαστούν παρά τις κακές καιρικές συνθήκες.

Ο Φαμπρίς Λεζερί, εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, της FRONTEX, έκανε λόγο σε μια ανακοίνωση για ένα «φρικτό έγκλημα», διερωτώμενος εάν για τους λαθρέμπορους οι θάνατοι τόσων ανθρώπων είναι «ένα τρομερό δυστύχημα ή μια σκόπιμη στρατηγική».

Η FRONTEX εμπλέκεται σε μια επιχείρηση, η οποία ονομάστηκε Τρίτων, που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά με πολύ λιγότερα μέσα από εκείνα που είχε διαθέσει το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό Σώμα, το οποίο επί έναν χρόνο και πλέον διεξήγε την επιχείρηση διάσωσης Mare Nostrum.

Ενώ πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, που φοβούνται πως οι τραγωδίες αυτού του είδους θα πολλαπλασιαστούν, ζητούν να κινητοποιηθούν εκ νέου περισσότερα σωστικά μέσα, η ιταλική κυβέρνηση επιμένει τις τελευταίες ημέρες πως είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η τάξη στη Λιβύη, όπου το χάος αφήνει ελεύθερο το πεδίο στους λαθρέμπορους.

Ένα φορτηγό πλοίο υπό σημαία Μάλτας κατευθύνεται στα ανοικτά της Λιβύης για να βοηθήσει ένα πλεούμενο με περίπου 100 μετανάστες, ενώ ένας σκάφος του ιταλικού Λιμενικού Σώματος προσπαθεί να βοηθήσει δύο άλλα πλεούμενα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τουλάχιστον 218.000 μετανάστες διέπλευσαν τη Μεσόγειο πέρυσι και τουλάχιστον 3.500 ζωές χάθηκαν.
Keywords
Τυχαία Θέματα