ΕΚΤ-Ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας…

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επισήμανε ότι αυξάνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία, που θα έπληττε την ευρωζώνη διαμέσου των συνεπειών που θα είχε στο εμπόριο, στις οικονομικές σχέσεις και στις τιμές της ενέργειας...

Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο προκάλεσε κατακραυγή στη Δύση. Οι ΗΠΑ
και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους εξαιτίας της εξέλιξης αυτής. Στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που έγινε απούσης της Ρωσίας κι ολοκληρώθηκε απόψε, οι ηγέτες των πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου απείλησαν ξανά να επιβάλουν ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα εάν αυτή δεν συμβάλει να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ανατολική Ουκρανία.
Νωρίτερα σήμερα, η ΕΚΤ δημοσίευσε τις μακροοικονομικές της προβλέψεις. Σε ένα άρθρο που τις συνόδευσε, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης επισήμανε ότι η ευρωζώνη μοιάζει να παραμένει ως επί το πλείστον ανεπηρέαστη από τα γεγονότα στην Ουκρανία, όμως πρόσθεσε πως υπάρχουν «εμπειρικά δεδομένα [τα οποία καταδεικνύουν] πιθανόν αυξημένη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την κρίση. Οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία έχουν αυξηθεί τελευταία».
Οι πιθανές αρνητικές συνέπειες από την κρίση αυτή για την ευρωζώνη έγκεινται στους «εμπορικούς και χρηματοοικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία μάλλον, παρά με την Ουκρανία», σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αγοράζουν σχεδόν το 25% του αερίου που εισάγουν, όπως και το 30% του πετρελαίου, από τη Ρωσία, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν αέριο σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία. Ο κύκλος εργασιών ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία ανέρχεται εξάλλου σε σχεδόν 1% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
Η τράπεζα επισήμανε ότι οι συνέπειες της κλιμάκωσης θα εξαρτηθούν από το είδος των κυρώσεων που θα επιβάλλουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ στην Ρωσία και τα μέτρα που πιθανόν θα επιβάλλει η Μόσχα σε αντίποινα. «Αν και επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των κυρώσεων αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου, μια πτώση των εξαγωγών της Ρωσίας στην ευρωζώνη, που θα είχε αρνητικές συνέπειες στην [οικονομική] δραστηριότητα στη Ρωσία, και εκροές κεφαλαίων που θα οδηγούσαν σε μια υποτίμηση του ρουβλίου».
Ορισμένες από τις χώρες της ευρωζώνης θα πληγούν με έμμεσο τρόπο, για παράδειγμα από τις συνέπειες της κρίσης αυτής στα κράτη της ανατολικής Ευρώπης.
«Τομείς και βιομηχανίες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για ορισμένες χώρες μέλη της ευρωζώνης, όπως η γεωργία, τα τρόφιμα, τα ακίνητα, ο τουρισμός και ορισμένοι κλάδοι της τραπεζικής ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά από μια παράταση ή μια κλιμάκωση της κρίσης», σημείωσε η ΕΚΤ στο κείμενο αυτό.
Keywords
Τυχαία Θέματα