Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Β. Κορέα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάζει εκτάκτως εντός της εβδομάδας και να ξεκινήσει συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών για τη Βόρεια Κορέα, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν ΗΠΑ-Κίνα να έχουν προχωρήσει σε συμφωνία για νέες κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ με αφορμή τις πυρηνικές δοκιμές, αλλά και τις απειλές με πόλεμο που εκτόξευσε προς τη Νότια Κορέα....

Διπλωμάτες
που διατηρούν την ανωνυμία τους υποστήριξαν πως στο έκακτο συμβούλιο των 15 εθνών αναμένεται να δοθεί σε όλους ένα σχέδιο ψηφίσματος προς συζήτηση μετά και τις απειλές με πόλεμο που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα προς τη Νότια. Οι νέες απειλές, θα γίνουν πράξη, εάν η Νότια Κορέα πραγματοποιήσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ -που ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή - «σπάζοντας» έτσι την εκεχειρία που υπεγράφη το 1953 και με την οποία τερματίστηκε ο τριετής Πόλεμος της Κορέας.

Ο Πόλεμος της Κορέας έληξε με ανακωχή πριν 60 χρόνια. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια συνθήκη ειρήνης, γεγονός που σημαίνει ότι η χερσόνησος εξακολουθεί τεχνικά να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Παρόμοιες απειλές έχουν εκτοξευθεί και κατά το παρελθόν από το Βορρά προς τον Νότο, ο οποίος χαρακτηρίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά και τις πιέσεις που δέχεται διεθνώς για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ως πράξεις επιθετικότητας.

«Η συνεχιζόμενη εχθρότητα»
Το γραφείο Τύπου του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία, η οποία κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συγκαλέσει μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για τη Βόρεια Κορέα.
Διπλωμάτες, μιλώντας ανώνυμα, δήλωσαν ότι αναμένουν να δουν ένα σχέδιο ψηφίσματος κατά τη σύνοδο, με την ψηφοφορία να λαμβάνει χώρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Θυμίζουμε ότι η Πιονγκγιάνγκ προέβη στην τρίτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή της το Φεβρουάριο, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη.
Η Βόρεια Κορέα ήδη υπόκεινται σε μια σειρά κυρώσεων που επηρεάζουν τους πολίτες και τα κυβερνητικά όργανα, περιορίζουν τις οικονομικές και εμπορικές της δραστηριότητες και αποκλείουν οποιαδήποτε δοκιμή που αφορά στην πυρηνική της τεχνολογία. Αλλά οι ΗΠΑ πιέζουν για αυστηρότερους δημοσιονομικούς περιορισμούς μετά το πυρηνικό τεστ του Φεβρουαρίου.

Η Κίνα είναι ο μόνος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, αλλά και σημαντικός εμπορικός εταίρος της. Το Πεκίνο είχε διστάσει να υποστηρίξει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά το παρελθόν, επικαλούμενο πιθανή προσωρινή αστάθεια στο εσωτερικό της μυστικοπαθούς γείτονος χώρας της. Μετά την πρόσφατη δοκιμή, ωστόσο, η στάση της Κίνας φαίνεται να έχει αλλάξει.

Το Πεκίνο αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα συμφωνία που φαίνεται να συμφώνησε με την Ουάσιγκτον, αλλά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Hua Chunying είπε: "Έχουμε πει πολλές φορές ότι η Κίνα υποστηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο να αντιδρά ρητά και κατηγορηματικά στη δοκιμή πυρηνικών από τη Βόρεια Κορέα".

Η πυρηνική δοκιμή του Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη του είδους της υπό τον νέο βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία μετά τον θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ-ιλ τον Δεκέμβριο του 2011.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε δηλώσει τότε ότι η δοκιμή ήταν ένα "αυτο-αμυντικό μέτρο" που κατέστη αναγκαίο έπειτα από την "συνεχιζόμενη εχθρότητα" των ΗΠΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα