Ελληνες πρωθυπουργοί στον Λευκό Οίκο: Το ευρώ που έδωσε ο Σημίτης στον Μπους, το νεύμα του πλανητάρχη στην Μπακογιάννη, ο Καραμανλής και ο JFK [εικόνες]

Λίγες ώρες πριν αρχίσει το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και συναντηθεί με τον Μπάρακ Ομπάμα, ανατρέχουμε στους προηγούμενους Ελληνες πρωθυπουργούς που είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με Αμερικανό Πρόεδρο μέσα στον Λευκό Οίκο. Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον γοητευτικό JFK μέχρι τα δώρα του Σημίτη στον Μπους και τη χημεία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ομπάμα...

Τον Δεκέμβριο
του 1946, ενώ μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης επισκέπτεται τον πρόεδρο Τρούμαν και ζητά οικονομική βοήθεια προκειμένου να αποφευχθεί η απόλυτη κατάρρευση της χώρας. Η επίσκεψη κρίνεται απολύτως επιτυχής, αν αναλογιστεί κανείς ότι 3 μήνες αργότερα εξαγγέλθηκε το δόγμα Τρούμαν και βέβαια ξεκίνησε η εποχή έντονης παρουσίας και σχέσης Ελλάδας ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο του 1961, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γίνεται δεκτός από τον Τζον Κένεντι, τον περίφημο JFK - είναι μάλιστα ο πρώτος ξένος ηγέτης που έγινε δεκτός από τον λαοπρόβλητο πρόεδρο. Η φράση που ακουγόταν τότε στον Λευκό Οίκο ήταν «Ποιος είναι ο Καραμανλής;» Ο Peter Wyden γράφει στο βιβλίο «Κόλπος των Χοίρων: Η ανέκδοτη ιστορία» ότι η άφιξη του Καραμανλή συνέπεσε με την κλιμάκωση της πυραυλική κρίσης. Ο Άλεν Ντάλες μόλις που πρόλαβε να ρωτήσει τους συνεργάτες του «ποιος είναι αυτός ο Καραμανλής».

Τρία χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 1964, ο Γεώργιος Παπανδρέου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Τζόνσον. Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριάρχησαν οι τουρκικές απειλές για εισβολή στην Κύπρο. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος ήθελε να πετύχει συνάντηση του Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Παπανδρέου. Πάντως, καλωσορίζοντας τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο Τζόνσον δήλωσε: «Είναι τιμή μου να σας καλωσορίζω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χώρα μας και η χώρα σας συνδέονται με δεσμούς παλαιούς όσο και σύγχρονους. Οι ιδρυτές αυτού του έθνους εμπνεύστηκαν από τη σοφία και τα ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας για να σχηματίζουν τη δική μας ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας και οι συνομιλίες που θα έχουμε θα επιβεβαιώσουν τις στενές και εγκάρδιες σχέσεις μας. Με ζήλο και αλληλοκατανόηση θα χαράξουμε μία πορεία που θα διασφαλίζει την ενότητα και την αρμονία των ελευθέρων εθνών που αντιστέκονται στην κομμουνιστική επιθετικότητα».

Η συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Τζορτζ Μπους τον Ιούνιο του 1990 οδήγησε μεταξύ άλλων σε μια βαθιά φιλία που ακόμα παραμένει ζωντανή. Ο Μητσοτάκης είχε μαζί του στην επίσκεψη τον Αντώνη Σαμαρά αν και στην κατ' ιδίαν συνάντηση είχε μαζί του τη θυγατέρα του Ντόρα Μπακογιάννη την οποία φρόντισε να φιλοφρονήσει ο Μπους δημοσίως και να της κάει και νεύμα για να τον πλησιάσει και να φωτογραφηθούν μαζί στον κήπο με τα τριαντάφυλλα.

Εγραφε το Εθνος τότε: «Ο πρόεδρος Μπους κατέστησε σαφές κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, ότι το 'στάτους κβο' στην Κύπρο δεν είναι ικανοποιητικό και ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας ενεργούς υποστήριξης για την επίλυση του ζητήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του είπε ότι «ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να ασκήσει όλη του την επιρροή για να βοηθήσει στη λύση του ζητήματος της Κύπρου, γιατί αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε νεκρό σημείο και κάποια κίνηση πρέπει να υπάρξει ως καταλύτης από την τουρκική πλευρά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε 'αν ο κ. Μπους ανέλαβε κάποια δέσμευση προς αυτή τη κατεύθυνση' απάντησε ότι αντιλήφθηκε πως 'τον ενδιαφέρει πολύ το θέμα.» Οι οικογένειες Μπους και Μητσοτάκη συναντήθηκαν ξανά δυο χρόνια αργότερα στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά, όπου ο Μπους μαγεύτηκε από την μαγειρική της Μαρίκας Μητσοτάκη.

Τον Απρίλιο του 1994, ο Ανδρέας Παπανδρέου συνοδευόμενος από τη Δήμητρα Λιάνη γίνεται δεκτός από τον Μπιλ Κλίντον. Ο Κλίντον δε έκρυβε στους συνεργάτες του ότι εντυωσιάστηκε «την απίστευτη οξυδέρκεια του νου που έκρυβε μέσα του αυτό το γηρασμένο σώμα». Στη συζήτηση κυριάρχησε το Σκοπιανό αλλά και η προτροπή του Κλίντον να βρεθεί λύση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο επόμενος Ελληνας πρωθυπουργός που πέρασε την πόρτα του Λευκού Οίκου, είναι και αυτός που έχει το ρεκόρ επισκέψεων: Ο Κώστας Σημίτης.. Το Απρίλιο του 1996 στη σκιά της κρίσης των Ιμίων έγινε δεκτός από τον Μπιλ Κλίντον, ενώ τον Ιανουάριο του 2002 συναντήθηκε με τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, στον οποίο προσέφερε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα! Ηταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ευρωζώνης που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Λευκό Οίκο. Του προσέφερε όμως και ένα μπλουζάκι με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το οποίο έβγαλε από μια τσάντα των duty free που κρατούσε μπαίνοντας στο γραφείο του προέδρου. Ενα χρόνο μετά, βρέθηκε ξανά στον Λευκό Οίκο, ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έγινε δεκτός από τον Μπιλ Κλίντον.

Λιγότερο λαμπερή και προβεβλημένη ήταν η επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στον Λευκό Οίκο, τον Μάιο του 2005 όπου συναντήθηκε με τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ μέσα σε μια ατμόσφαιρα παγωμένη.

Ακολούθησε τον Μάιο του 2010 η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ όπου έγινε δεκτός από τον Μπάρακ Ομπάμα μέσα σε ένα κλίμα παραπάνω από θετικό, αφού ήταν προφανές ότι οι δυο άντρες έχουν αυτό που αποκαλούμε «χημεία».
Keywords
Τυχαία Θέματα