Επί τάπητος το ασφαλιστικό…



Η οικονομική κατάσταση των τριών μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, την ίδια... στιγμή που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζητούν επιτακτικά νέες παρεμβάσεις προκειμένου να εξαλειφθούν τα ελλείμματα κυρίως σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
Όπως εκτιμάται, το σωρευτικό έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος ανέρχεται σήμερα στα 16 δισ. ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Απαισιόδοξες και οι... εισαγόμενες προβλέψεις. Στην ετήσια έκθεση της κοινοτικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας αναφέρεται κρυφό έλλειμμα περίπου 2,8 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω των συντάξεων που δεν έχουν ακόμα αποδοθεί σε σχεδόν 300.000 δικαιούχους.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας φέρεται να προωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα «Άτλας»,που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2015 και στο οποίο θα ενοποιηθούν ολα τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης μισθών και εισφορών με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης σύνταξης.
Παράλληλα, εξετάζεται ρύθμιση για την διευκόλυνση ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας ώστε να έχουν δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης σε ηλικία 55 ετών. Σύμφωνα με την ρύθμιση στις προϋποθέσεις των 100 ημερών ανά έτος την τελευταία πενταετία για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης, θα υπολογίζονται και οι ημέρες επιδοτούμενης ασθένειας.
Σε ό,τι αφορά την αυτασφάλιση, σε περίπτωση που ο άνεργος δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα, υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθεί σε πρόγραμμα προαιρετικής ασφάλισης του ΟΑΕΔ, αλλά μόνον εάν είναι μακροχρόνια άνεργος, απέχει έως και 5 χρόνια από τη σύνταξη ή του λείπουν έως και 1.500 ένσημα. Εξάλλου, ρύθμιση -«φρένο» στις μειώσεις εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων προωθείται άμεσα, ώστε να περιοριστεί η έκταση των ανατροπών το 2014, οπότε και αλλάζει ό τρόπος υπολογισμού.
Ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα υπολογίζεται από τη νέα χρονιά το βοήθημα θα βελτιωθεί, ενώ για το εύρος της παρέμβασης στα εφάπαξ θα λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα σε βάθος 4ετίας και όχι μόνο του τρέχοντος έτους. Στόχος, να μην υπάρξει κύμα φυγής από το Δημόσιο με δραματικές συνέπειες για την οικονομική κατάσταση του αρμόδιου ταμείου, δεδομένου ότι 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή.
Πηγή: Real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα