Επισπεύδονται τα θερινά τμήματα της Βουλής…

Μέσω του ανοίγματος των τμημάτων διακοπής ή, όπως είναι γνωστότερα, των «θερινών τμημάτων» της Βουλής, φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί η αποφόρτιση του μετεκλογικού πολιτικού κλίματος...

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παράγοντες, αναζητείται ήδη ημερομηνία «το ταχύτερο δυνατόν», ακόμα και εντός των πρώτων ημερών του Ιουνίου. Απόφαση επ’ αυτού θα ληφθεί πιθανόν αύριο στη διάσκεψη των προέδρων.
Ως γνωστόν, η Βουλή,
κατά τη θερινή περίοδο έως και τις αρχές του φθινοπώρου, λειτουργεί σε τρία διαδοχικά τμήματα, το καθένα εκ των οποίων έχει περίπου το 1/3 του συνόλου των βουλευτών. Ο έλεγχος προς την κυβέρνηση, μέσω ερωτήσεων, είναι πιο «περιορισμένος», ενώ ως «μεγαλύτερο πλεονέκτημα» θεωρείται η δυνατότητα που παρέχεται από τον Κανονισμό για «αντικατάσταση» βουλευτών οι οποίοι «απουσιάζουν ή κωλύονται». Μία δυνατότητα η οποία αποδείχθηκε ιδιαιτέρως χρήσιμη κατά το παρελθόν για τις εκάστοτε κυβερνώσες πλειοψηφίες, όταν προέκυπτε «κίνδυνος» καταψήφισης νομοσχεδίων από διαφωνούντες βουλευτές. Πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες, οι εν δυνάμει «αντάρτες» αντικαθίσταντο με πρόταση της ηγεσίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Όλοι οι σχεδιασμοί και οι εκτιμήσεις που καταγράφονται ήδη σε κοινοβουλευτικούς κύκλους γίνονται υπό το βάρος του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Κοινή είναι η άποψη εντός του Ναού της Δημοκρατίας ότι η σφραγίδα της κάλπης θα αφήσει έντονο σημάδι στις διαδικασίες και τις διεργασίες της προσεχούς περιόδου.
Τα «εύκολα»
Στην Ολομέλεια, πάντως, αρχίζουν τα «εύκολα», καθώς στον προγραμματισμό υπάρχουν κάποιες κυρώσεις διεθνών συμφωνιών προς έγκριση, όπως, επίσης και το νομοσχέδιο για την «καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας». Χθες, εξάλλου, κατατέθηκε προς επεξεργασία νομοσχέδιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Τα δύσκολα, όσον αφορά το νομοθετικό έργο, αναμένονται μάλλον αύριο, μιας και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αρχίζει η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το «Νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας - Αττικής και Θεσσαλονίκης». Βουλευτές, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, σημειώνουν σε συζητήσεις στο Περιστύλιο ότι ουδέν κρίσιμο σχέδιο νόμου θα «περάσει» από τη Βουλή, δίχως την εντονότατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ «που πλέον είναι πρώτο κόμμα».
Τρεις κρίσιμες πτυχές
Την ίδια στιγμή, τρεις άλλες πτυχές θεωρούνται από τους περισσοτέρους στη Βουλή ως ιδιαιτέρως κρίσιμες για την εξέλιξη των πραγμάτων:
- Πρώτον, οι πιθανολογούμενες μετακινήσεις βουλευτών, κυρίως από το χώρο των ανεξαρτήτων προς το κυβερνητικό στρατόπεδο, ιδιαίτερα στη σκιά των συζητήσεων περί ανασχηματισμού και -φυσικά- οι επιπτώσεις που θα έχει στην Kοινοβουλευτική Oμάδα της ΔΗΜΑΡ η εσωκομματική κρίση που πυροδότησε το αρνητικό για το κόμμα του Φώτη Κουβέλη αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
- Δεύτερον, η τακτική που θα ακολουθήσουν εκείνοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που και προ των εκλογών εμφανίζονταν τουλάχιστον κριτικοί προς την πλειοψηφική εντός της κυβέρνησης γαλάζια πτέρυγα – ενίοτε δε και προς την ηγεσία Βενιζέλου. Το μονοψήφιο ποσοστό στην ευρωκάλπη είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο, ψιθυρίζεται σε πράσινα κομματικά πηγαδάκια.
- Τρίτον, η στάση που θα υιοθετήσουν στη νέα περίοδο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η ενίσχυση των εκλογικών ποσοστών της δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την έως πρόσφατα «θορυβώδη» Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ακροδεξιάς και πολλοί αναμένουν να δουν πώς θα είναι ακριβώς η «επόμενη μέρα»: Άπαντες συμφωνούν ότι θα είναι «επιθετικότερη» και απλώς περιμένουν να διαπιστωθεί η μορφή αυτής της επιθετικότητας. Σημειώνεται εδώ, πάντως ότι «μπροστά» είναι για τη Βουλή και η λήψη απόφασης για άρση ασυλίας και άλλων βουλευτών του συγκεκριμένου κόμματος – κάτι το οποίο, ωστόσο, αν ενεργοποιηθούν τα θερινά τμήματα, θα διευθετηθεί αργότερα το φθινόπωρο, μιας και άρση ασυλιών δεν εξετάζεται στα τμήματα διακοπής της Βουλής.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα