Έρχονται 1.270 απολύσεις…



Ακόμα 1.270 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα δουν την πόρτα της εξόδου πριν βγει το 2013, ώστε να συμπληρωθεί ο μνημονιακός στόχος των 4.000 απολύσεων, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός βρέθηκε... στην έδρα των ευρωθεσμών καλεσμένος της Κομισιόν για να μιλήσει σε συνέδριο σχετικό με το αντικείμενό του μαζί με τους επιτρόπους Σέφκοβιτς και Ταγιάνι. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε μετά το συνέδριο προχώρησε σε μια λεπτομερή αποτίμηση
της θέσης με την οποία κατεβαίνει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις την επόμενη εβδομάδα το θέμα της πρώτης φάσης της κινητικότητας θα κλείσει οριστικά ως προαπαιτούμενο για τη δόση του Ιουλίου, καθώς ο αριθμός των 12.500 θα έχει συμπληρωθεί από το υπουργείο παιδείας. Ο υπουργός όμως επιφυλάχθηκε για το πότε θα καλυφθεί και η δεύτερη φάση των 12.500 απαραίτητη για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, άνω των 3,4 δισ. συνολικά και η οποία σχετίζεται με το σύνολο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης τρόικας (άρα και με την κάλυψη του στόχου των απολύσεων και του δημοσιονομικού κενού).

Ο υπουργός φάνηκε βέβαιος ότι οι αμυντικές βιομηχανίες οδεύουν προς λουκέτο και έχει θέσει ως προτεραιότητα να πείσει την τρόικα να περιλάβει τις επακόλουθες απολύσεις στην κάλυψη των 4.000 του 2014. Συγκεκριμένα ο στόχος θα καλυφθεί από 2000 άτομα που απολύθηκαν από την ΕΡΤ, 500 άτομα που αποχώρησαν από το δημόσιο για λόγους υγείας και 230 απομακρύνσεις λόγω πειθαρχικών υποθέσεων. Ο υπουργός επανέλαβε ότι η τρόικα θα πρέπει να δεχθεί και τις απομακρύνσεις λόγω της νομοθετικής ρύθμισης για τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων που παραμένουν στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να συνδέσει την παράταση στο στόχο των επόμενων 12.500 της διαθεσιμότητας με ένα μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο δημόσιο, που όμως πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει επιστημονικά καθορισμένους στόχους συνδεδεμένους με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα απορρίπτει την ιδέα του ξαφνικού θανάτου στις δημόσιες υπηρεσίες ή οργανισμούς, εκτιμώντας ότι η ΕΡΤ ήταν η πρώτη και η τελευταία περίπτωση.
Την ίδια στιγμή κύκλοι της Κομισιόν αποτιμώντας τις δηλώσεις του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης κάνουν λόγο για “μεγάλη απόκλιση”.
Σε σχέση με τους 2000 της ΕΡΤ, η τρόικα επιφυλάσσεται να δει τον αριθμό όσων θα επαναπροσληφθούν με διάφορες σχέσεις εργασίας για να δώσει το ΟΚ σε σχέση με τον στόχο των 4000. Παρομοίως θεωρεί ότι οι απομακρύνσεις συμβασιούχων που κέρδισαν προσωρινές διαταγές “είναι απομακρύνσεις συμβασιούχων και όχι μονίμων”, ενώ θεωρεί πως το επιχείρημα για de facto μονιμότητα “δεν στέκει”. Παρομοίως επαναλαμβάνει μονότονα ότι για το 2ο κύμα της κινητικότητας δεν έχει εγκριθεί καμία παράταση και “μη συμμόρφωση σημαίνει μη καταβολή”.
Οι κύκλοι της Κομισιόν μιλάνε ανοιχτά για μεγάλο δημοσιονομικό κενό που χρειάζεται γενναίες αποφάσεις για να καλυφθεί, ξεπερνά σήμερα τα 2δις, ενώ τα χρήματα δεν μαζεύονται από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και το ενιαίο μισθολόγιο. “Χρειάζεται πολύ δουλειά”, λέει κοινοτική πηγή που με εμφανή απέχθεια περιγράφει τον τρόπο που η απασχόληση στο δημόσιο επεκτείνεται με τον τρόπο που πολλαπλασιάζονται οι μύκητες. Απορρίπτει δε κατηγορηματικά πως το κενό μπορεί να καλυφθεί χωρίς λουκέτα και προειδοποιεί ότι “υπάρχουν τρόποι να βρεθούν τα χρήματα χωρίς πολιτικό κόστος”, αλλά δεν αντιλαμβάνεται γιατί η κυβέρνηση δεν το κάνει. Προς το παρόν για το 2014 ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος θα δει τα εισοδήματά του να συρρικνώνονται για να περιμένει σε ουρές, να προσεύχεται για μια σοβαρή μηχανοργάνωση, να προσδοκά μείωση του ρυθμιστικού φόρτου που βαρύνει το επιχειρείν και να παρηγοριέται με πανάκριβες υπηρεσίες αποδελτίωσης τύπου, αυτοδιοίκητα κανάλια που προάγουν τον κοινοβουλευτισμό και πατριωτικές πινακίδες σε διοικητικές δομές άνευ ουσίας. Η αποσοβιετοποίηση θα πάρει καιρό. Το ίδιο και η επόμενες δόσεις...
Πηγή: Real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα