Έρευνα για τα μυστικά κονδύλια υπουργείων

Στην νεοσύστατη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών ανατέθηκε η διενέργεια ελέγχου για τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Άμυνας από το 2006...
Τη διενέργεια ελέγχου διέταξε ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, ο οποίος έχει αναλάβει να σηκώσει το βάρος του ξεκαθαρίσματος του συγκεκριμένου θέματος.

Η νεοσύστατη αυτή υπηρεσία θα συντάξει πραγματογνωμοσύνες για να διαπιστώσει αν τα χρήματα αυτά διατέθηκαν για τους σκοπούς που αναφέρονται ή υπήρξαν αποκλίσεις που κρύβουν ακόμα και δόλο. Η έρευνα
ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου μετά από δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ (έχει καταθέσει όσον αφορά στο ΥΠΕΞ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας) και επεκτάθηκε και στα κονδύλια άλλων υπουργείων όπου εμφανίστηκαν σημαντικές αποκλίσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η έρευνα πρέπει να αναδείξει πραγματικές δυσλειτουργίες καθώς π.χ το 2007 μπορεί να υπήρξαν μεγάλες αποκλίσεις στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αλλά αυτές δικαιολογούνται από την έκδοση νέων διαβατηρίων , διαδικασία που απορρόφησε χρήματα. Ο έλεγχος συνεπώς θα αφορά ποσά που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Όσον αφορά στον έλεγχο των κονδυλίων του ΥΠΕΞ αυτός παραμένει στα χέρια του κ.Μουζακίτη ο οποίος περιμένει απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την χορήγηση ή όχι στοιχείων λόγω του ευαίσθητου τομέα που καλύπτει το υπουργείο. Το ΥΠΕΞ είχε προσφύγει στο ΝΣΚ και ήδη ένα τμήμα του έχει αποφανθεί θετικά, αλλά λόγω της σοβαρότητας του θέματος παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.
Keywords
Τυχαία Θέματα